Els valors dels catalans

Redacció Catalunyapress

Aquests dies s'ha donat a conèixer l'estudi sobre l'Enquesta Europea de Valors realitzada a Catalunya per ESADE i la Fundació Carulla. Els autors conclouen en l'informe, titulat 'Valors tous en temps durs', que la societat catalana del 2009 ha evolucionat cap a creences més 'toves', i ha difuminat l'eix d'esquerres i dretes en l'ordre ideològic ". En l'estudi afegeixen que "la societat catalana és avui més individualista, liberal, tolerant, plural i democràtica, en comparació a deu anys enrere".

L'informe també recull que avui dia "els catalans valoren més el temps lliure que la feina, són més oberts davant la pluralitat de models familiars i segueixen en ple procés d'autoafirmació identitària com a poble". A més, en aquesta última dècada "els catalans també han rebaixat el seu nivell de confiança en els governs i els partits polítics, un fet que ha anat en paral·lel a un procés de reinterpretació dels valors en funció de les necessitats personals dels catalans", afegeixen.

La pregunta que sorgeix després de l'enquesta és: Cap a on anem? I hi anem bé o malament? El primer que cal dir és que la tendència és força comú amb la de la resta d'Europa. La caiguda del comunisme real ha fet entrar en crisi el pensament clàssic de l'esquerra i ha difuminat les diferències entre dreta i esquerra, tot fent aflorar els sentiments de pertinença, religiosa o nacional, com a determinants en l'àmbit polític (també en els països menys desenvolupats). En l'àmbit econòmic, el capitalisme és l'única opció i el neoliberalisme s'ha imposat com a ideologia dominant. En canvi en l'àmbit dels costums s'imposa un pensament liberal que fa acceptar la diferència - excepte en qüestions com la immigració, relativitza el valor del treball i entronitza l'individualisme. Es tracta d'una fotografia que a uns els agradarà més i a d'altres menys.

Jo només vull cridar l'atenció que la barreja entre prevalença dels valors identitaris en política i els individualistes en matèria de treball i costums, pot ser explosiva si es manté a mig termini la crisi econòmica. Si els somnis individuals es frustren, i els col·lectius es basen en la identitat els conflictes estan servits. I no em refereixo tan sols a Catalunya o Espanya. Ens dirigim a un món molt més inestable.

Francesc Moreno
director d'
El debat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH