Pimentel posa cèrcol als sous abusius dels controladors

|

L'àrbitre designat pels controladors i AENA, Manuel Pimentel, ha establert que el salari mitjà d'un controlador operatiu es fixi en 200.000 euros a l'any, mentre que la jornada màxima aeronàutica se situarà en un màxim de 1.670 hores.

Fins ara aquest límit se situava en les 1.711 hores actuals, que a més es reduiran a 1.595 hores en un procés gradual que acabarà en 2013.

En roda de premsa, Pimentel ha explicat que d'aquesta forma l'empresa tindrà "un marge" per a partir d'aquí reduir l'absentisme laboral i anar ajustant la jornada, que respectarà els percentatges establerts de descans del 25% en torn de dia i del 33% en torn de nit. Això suposarà que en el futur conveni s'introduirà el binomi "jornada-productivitat".

Pimentel ha defensat que els controladors espanyols treballen "més que la mitjana europea, però també guanyen molt més", pel que és necessari anar ajustant la jornada per adequar-se a la mitjana europea.

Així, s'inclouran 40 hores addicionals extra a l'any en matèria de formació, fins a 1.710 hores en aquells centres en els quals s'apliquin i siguin necessàries, que passaran a 25 hores per 2012 i 20 hores en 2013. Les hores extra seguiran sent 80 a l'any.

Reserva activa

Quant a la Llicència Especial Retribuïda (LER), es crearà una nova figura denominada "reserva activa" que exigirà uns "nous requisits". D'aquesta forma, els controladors acollits a la LER, suspesa per tres anys, romandran en aquesta situació, però a partir dels 57 anys se sotmetran cada sis mesos a unes proves psico-físiques.

Aquells que hagin perdut la seva condició de controlador operatiu passaran a realitzar altres funcions o a l'anomenada 'reserva activa', on cobraran el 75% del salari prenent com a base el doble de la pensió màxima.

Per a Pimentel aquest "sistema gradual" permetrà aportar "seguretat i també garanties" per a ambdues parts en un sector com el transport aeri, que és essencial per al ciutadà i en el que, com a tal, s'ha de "garantir el dret de circulació de les persones".

Obligat compliment

El laude, que és d'obligat compliment, no recurrible i executable, entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH