L'ONU acorda demanar al Tribunal de l'Haia que jutgi a Gadafi per crims de guerra

|

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat per unanimitat una resolució que imposa sancions contra el règim de Muamar el Gadafi i el seu entorn, com el bloqueig de tots els seus béns en l'exterior, la prohibició de viatjar o l'embargament d'armes. La resolució autoritza també al fet que el Tribunal Penal Internacional (TPI) de l'Haia obri una investigació sobre les violacions de drets humans en les que ha incorregut el règim libi.pels Quinze membres del màxim organisme de l'ONU autoritza també al fet que el Tribunal Penal Internacional (TPI), amb seu a l'Haia , obri una investigació sobre les violacions de drets humans en les quals ha incorregut el règim libio.

Després d'un llarg i difícil debat que reflecteix la transcendència i el dramatisme de la situació a Líbia, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat per unanimitat una resolució que converteix a Muamar el Gadafi en un paria de la comunitat internacional, condemnat per la seva crueltat. Al líder libi se li imposen sancions que l'aïllen del món i se'l perseguirà des d'ara com un criminal per delictes contra la humanitat.

El màxim òrgan de decisions de l'ONU ha adoptat aquesta resolució, la 1970, en una reunió que es va perllongar durant gairebé nou hores i que es va desenvolupar a porta tancada sota la presidència de torn de l'ambaixadora de Brasil, Maria Luisa Ribeiro Viotti.

És un pas de gran significat moral, encara que segurament insuficient per detenir immediatament la brutal repressió deslligada contra la població libia.

La resolució ha estat difícil perquè alguns països, entre ells dos membres del Consell amb dret a vet, Rússia i Xina, han ofert resistència a recolzar un text que, de forma tan evident, s'involucra en els assumptes interns d'una altra nació.

"Gràcies per l'adopció d'aquesta resolució. Representa suport moral per al poble libi", ha dit l'ambaixador de Líbia, Abdurrahman Shalgam, que l'ha considerat un "senyal per posar fi" al règim de Gadafi.

Embargament total

La resolució demana al TPI que investigui la possible comissió de crims de guerra i contra la humanitat durant la brutal repressió de les protestes, s'imposa un embargament total sobre les armes, prohibeix viatjar a l'exterior i congela els béns de Gadafi i 21 persones del seu entorn, inclosos diversos familiars i els alts càrrecs del seu govern. També aborda el problema de l'assistència humanitària, un dels que més preocupa a l'ONU.

Respecte a l'assistència humanitària, en el projecte de resolució s'assenyala que hi hauria una "autorització perquè els estats membres adoptin totes les mesures necessàries per possibilitar la tornada a Líbia de les agències humanitàries i assegurar la ràpida i segura ajuda a els qui ho necessitin".

"Quan es cometen atrocitats contra els innocents, la comunitat internacional ha de parlar amb una sola veu, i avui s'ha fet així", ha dit l'ambaixadora d'EUA, Susan Rice, després de la votació, en la qual també ha assenyalat que amb la resolució 1970, el "Consell condemna la violència, demana responsabilitats i imposa sancions".

Rice ha agregat que aquest conjunt de sancions a Gadafi i el seu règim "és un clar advertiment al Govern libi que ha de parar la violència ja". Rússia i Xina s'han mostrat igualment unànims en la condemna de la violència i l'ambaixador xinès, Li Baodong, ha assenyalat que el seu país està "molt preocupat per la situació de Líbia" i ha demanat que Líbia "restauri tan aviat com sigui possible l'estabilitat i l'ordre, i resolgui la crisi de manera pacífica".

Govern paral·lel

Mentre Gadafi i els seus fidels, la majoria paramilitars i mercenaris, resisteixen a Trípoli i tracta de recuperar el control, l'ex ministre de Justícia libi Mustafa Mohamed Abud al Jeleil, ha anunciat la formació d'un govern interí amb seu a Benghazi, segons ha informat el diari 'Quryna' en la seva edició digital.

Al Jeleil, qui ha dimitit aquesta setmana en protesta per la repressió contra les manifestacions antigubernamentals, ha assegurat que amb el seu anunci no està qüestionant la unitat de Líbia.

"Abud Ajleil ha insistit en la unitat del territori de la pàtria i en què Líbia és lliure i que la seva capital és Trípoli", ha informat 'Quryna' citant declaracions telefòniques d'Al Jeleil.

A més, Al Jeleil hauria insistit a assenyalar al líder libi, Muamar Gadafi, com a "únic" responsable "dels crims que han ocorregut" al país.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH