El benefici net d'Abertis creix un 6,1% en 2010

|

La positiva evolució dels tràfics a la xarxa d'autopistes fora d'Espanya, la capacitat de generació de caixa, el control de les despeses d'explotació, els costos financers continguts i el bon comportament de l'aportació del sector satèl·lits constitueixen les claus de l'exercici 2010 en Abertis.

Els resultats d'abertis en 2010, tancats sota els criteris NIIF i considerant els ajustos derivats de la interpretació sectorial de les NIIF per als negocis concesionales (IFRIC 12), mostren creixements en les principals magnituds del Grup: ingressos, Ebitda i resultat net.

Els comptes no inclouen l'impacte per la venda de la participació del 6,68% d'Atlantia, realitzada el 14 de gener per 626 milions d'euros, amb una plusvàlua de 151 milions.

La positiva evolució dels tràfics a la xarxa d'autopistes fora d'Espanya, la capacitat de generació de caixa, el control de les despeses d'explotació, els costos financers continguts, els canvis en el perímetre i el bon comportament de l'aportació de societats per posada en equivalència constitueixen algunes de les claus de l'exercici 2010.

Un exercici marcat també per la consolidació de la recuperació del tràfic en les autopistes de sanef, a França, així com en les autopistes que el Grup gestiona a Llatinoamèrica. Els negocis de diversificació, per la seva banda, mantenen el seu pes en el Grup, aportant un 25% dels ingressos.

Els ingressos d'explotació d'abertis superen per primera vegada en la seva història la barrera dels 4.000 milions d'euros, i ascendeixen fins als 4.106 milions, un 5,2% més que l'any anterior. sanef aporta 1.465 milions d'euros (36% del total d'ingressos) a aquesta magnitud. El 50% dels ingressos d'explotació del grup abertis es generen fora Espanya, procedents principalment de França, Xile i Gran Bretanya.

Del total d'ingressos, un 75% es genera en l'activitat d'autopistes, mentre que un 13% correspon al sector d'infraestructures de telecomunicacions i un 7% al d'aeroports. El sector d'aparcaments aporta un 4%, mentre que parcs logístics, un 1%.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) va aconseguir en aquest període els 2.494 milions d'euros (+5,9%) mentre que el resultat net d'explotació (Ebit) es va situar en els 1.519 milions d'euros (+5%).

El resultat financer de l'exercici va ser de -667 milions d'euros. El 50% dels ingressos i el 47% de l'Ebitda es generen fora d'Espanya. Un 75% dels ingressos procedeix del negoci d'autopistes, i el 25% restant es reparteix entre les activitats d'infraestructures de telecomunicacions (13%), aeroports (7%), aparcaments (4%) i parcs logístics (1%) que mantenen el seu pes en el Grup.

En Abertis es manté el fort ritme de generació de caixa: el cash flow abans d'inversions i dividends creix un 7,6% fins als 1.616 milions d'euros.

L'estructura financera de la companyia manté la seva solidesa en 2010. El 94% del deute del Grup és a llarg termini (un 93% en 2009) i un 84% a tipus fix o fixat per cobertures. El cost mitjà és del 4,5% i el venciment mitjà és de 6,6 anys. Fitch va confirmar el rating del deute a llarg termini d'abertis en 'A-' amb perspectiva estable i manté la qualificació del deute a curt termini en 'F2'.

Els resultats de 2010 no inclouen l'impacte per la venda de la participació del 6,68% d'Atlantia, realitzada el 14 de gener per 626 milions d'euros, amb una plusvàlua de 151 milions.

Acords del Consell d'Administració d'Abertis

Proposarà a la Junta, a més de l'ampliació de capital alliberada, un dividend complementari de 2010 de 0,30 euros bruts per acció que, sumat al dividend a compte repartit el passat mes d'octubre, representa un dividend total per a l'exercici de 2010 de 0,60 euros bruts per acció. L'import total màxim destinat al pagament de dividend ascendeix en l'exercici de 2010 a 443,4 milions d'euros (xifra que suposa un increment del 5% respecte a 2009).

En el negoci d'autopistes, els ingressos d'explotació van aconseguir els 3.078 milions d'euros (+6%).

El tràfic en el conjunt de la xarxa d'autopistes del Grup va seguir moderant el seu descens fins a tancar 2010 pràcticament plànol respecte a l'any anterior (-0,4%).

El tràfic en les autopistes de la xarxa de Sanef a França va créixer a un ritme de l'1,3%, amb una major incidència en la millora del trànsit de vehicles pesats (+5%). Descomptant l'impacte negatiu i ja superat de la vaga que es va dur a terme en dos dies del mes de juny, el creixement se situaria en l'1,7%. La resta de concessionàries internacionals d'Abertis (Xile, Argentina i Puerto Rico) van créixer a un ritme del 5,5%.

A Espanya, el tràfic a la xarxa d'autopistes va seguir moderant el seu descens, tancant l'exercici en un -4%, a distància de la caiguda del 7,4% de 2009.

Abertis telecom obté uns ingressos d'explotació de 552 milions d'euros (+2%). L'impacte de l'apagada análogico s'ha vist compensat per l'increment de l'activitat en televisió digital, en radiocomunicacions, així com per la comercialització del satèl·lit Amazones II d'Hispasat i els majors ingressos per les extensions de TDT.

Segueix l'evolució positiva del sector de satèl·lits. L'aportació per posada en equivalència d'Eutelsat en 2010 és de 83 milions d'euros (+31%), mentre que la d'Hispasat, que consolida de forma proporcional, és de 28 milions d'euros. El negoci de satèl·lits aporta un saldo positiu net de 65 milions d'euros (descomptats les despeses financers de les adquisicions) al resultat consolidat d'abertis.

Els ingressos d'explotació d'abertis airports van aconseguir els 277 milions (+5%). La menor activitat en els aeroports de tbi, principalment en els de el Regne Unit ?que es reflecteix en un descens del 4,7% en el nombre de passatgers? es veu compensada per un increment de l'ingrés per passatger del 7,9%, una major aportació dels aeroports i una favorable evolució dels tipus de canvi.

Saba, el negoci d'aparcaments d'abertis, va aconseguir en 2010 uns ingressos d'explotació de 154 milions d'euros (+3%), amb 56,2 milions de vehicles en rotació.

El negoci de parcs logístics va finalitzar 2010 amb uns ingressos de 35 milions d'euros (+17,7%), i un increment del 4,5% de la superfície construïda (fins a 534.407 metres quadrats).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH