Es reactiva la demanda de sòl industrial a Martorell i el Port de Barcelona

|

Només zones molt concretes de Catalunya, com Martorell-Abrera o ubicacions properes al Port de Barcelona, han vist signes de reactivació de la demanda de sòl industrial en 2010, any en el qual s'ha produït un lleuger increment de la disponibilitat d'immobles industrials.

D'acord amb l'últim informe de la consultora immobiliària Jones Lang LaSalle, la demanda de sòl industrial a la regió ha estat escassa, per la qual cosa s'han materialitzat molt poques transaccions. S'ha centrat en zones properes a Barcelona per part de promotors i inversors que desitgen lligar l'adquisició del sòl amb una demanda "clau en mà", amb la intenció d'evitar un desenvolupament especulatiu a risc.

Així mateix, l'estudi afegeix que continua existint una gran disponibilitat de sòl en zones com Tarragona, Bages i altres llocs puntuals a la província de Girona. "L'absorció de tots aquests projectes, presents i futurs, es preveu que sigui lenta i molt gradual, atès que en molts casos s'ha generat l'oferta abans que la demanda, quan el procés hauria de ser al revés", va assenyalar Luis Guàrdia, director del departament d'industrial i logística de Jones Lang LaSalle a Catalunya.

Logística Barcelona

L'informe de Jones Lang LaSalle assenyala que els preus de lloguer de naus industrials a Catalunya han continuat baixant lleugerament en totes les corones durant el segon semestre de 2010, registrant un descens mitjà del 7% pel que fa al semestre anterior.

"Durant 2011 preveiem una caiguda suau i estabilització de les rendes, començant una lleugera recuperació en 2012. Aquest any es posarà en funcionament l'ampliació del Port i molts dels operadors veuen el moment previ aquesta ampliació com una oportunitat per instal·lar-se a la zona Prime de Barcelona. Aquest fet provocarà un augment en els preus en aquesta zona i una absorció immediata de la disponibilitat que queda en la primera corona, així com un impacte positiu en les corones exteriors", va comentar Luis Guàrdia.

L'estudi afegeix que s'ha donat una bipolarització entre Madrid i Barcelona i la resta de les ciutats espanyoles. Mentre que en les primeres la superfície mitjana demandada d'una nau és de 10.000 m², en la resta no passen dels 3.000 m². L'excepció ha estat Saragossa, que ha protagonitzat grans operacions clau en mà gràcies a la disponibilitat de sòl a baix preu.

Comprat d'inversió

L'informe de Jones Lang LaSalle assenyala que el volum d'inversió en naus industrials i logístices en 2010 a Catalunya ha estat de 38 milions d'euros. Això suposa més d'1/3 del volum d'inversió total a Espanya de tot l'any passat, que va aconseguir els 100 milions d'euros. A Madrid, la inversió va ser de 55 milions d'euros.

La majoria de les operacions han estat protagonitzades exclusivament per inversors privats, familly offices nacionals i empreses per volums inferiors als 10 milions d'euros, mentre que la inversió institucional no ha aconseguit materialitzar cap operació l'any.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH