Nueva Rumasa va enganyar als inversors sobre la destinació dels seus diners

|

Nueva Rumasa va usar els diners que va captar dels inversors per emprendre una fugida cap a endavant mentre la crisi copejava els seus negocis i els bancs li tancaven l'aixeta del crèdit a causa dels seus impagats i a la situació de risc que tenien amb les societats controlades per José María Ruiz-Mateos.

L'empresa Carcesa va llançar pagarés per més del triple del seu patrimoni, va dir que ho destinaria a comprar empreses i va reduir amb ell el deute bancari i va donar préstecs a altres empreses de Ruiz-Mateos. El deute de Nova Rumasa es va disparar mentre el seu benefici s'enfonsava

En el seu fullet de venda de la primera emissió de pagarés, l'empresa Carnes i Conserves Espanyoles (Carcesa) assenyalava que destinaria els diners a compres d'empreses. No obstant això, solament una petita part del capital captat es va destinar a aquesta fi, informa El País.

"Els fons obtinguts per l'emissió de pagarés s'empraran en l'adquisició d'empreses, tenint en aquest moment en estudi la compra de diverses societats que representen autèntiques oportunitats de negoci", deia la documentació lliurada a els qui van confiar els seus diners a Carcesa, una de les 10 empreses del grup que s'ha acollit a la llei concursal. Nova Rumasa presentava així les compres com a imminents i demanava els diners per afrontar-les.

No obstant això, encara que el grup ha realitzat algunes adquisicions, s'ha tractat d'empreses en crisis i a baix preu. Carcesa, que era la societat en concret que prometia destinar els diners a adquisicions, mostra en els seus comptes de 2009 que els fons no es van destinar a aquesta fi.

Aniversari de l'expropiació

Nova Rumasa va triar el 23 de febrer de 2009, aniversari de l'expropiació de Rumasa, com la data en la qual llançar el seu programa de pagarés. Segons els comptes anuals citats, dipositats en el Registre Mercantil, Carcesa va captar una mica més de 70 milions d'euros en pagarés aquest any. En el seu informe, la signatura d'auditoria, Garrido Auditors, assenyala que "la societat ha emès pagarés d'import mínim de 50.000 euros que no cotitzen, per la qual cosa no necessiten autorització de cap organisme amb contingut regulat i l'import nominal del qual a 31 de desembre de 2009 és de 70 milions d'euros".

No obstant això, aquests mateixos comptes mostren que l'única adquisició d'empreses va ser la de Queserías Menorquines, que figurava amb un valor comptable en llibres d'1,7 milions d'euros. Carcesa va destinar part dels diners a reduir el seu deute amb les entitats financeres, sobretot a curt termini, que va passar de 28,9 a 18,7 milions d'euros entre el tancament de 2008 i el de 2009.

Del costat de l'actiu del balanç de Carcesa s'observa que la majoria dels diners va ser a parar a préstecs a altres empreses del grup Nueva Rumasa.

Aquí es perd la pista dels diners de la primera emissió, ja que la memòria dels comptes anuals de Carcesa no detalla quins imports es van prestar a cada empresa del grup. Garrido Auditors va alertar sobre la qüestió: "La societat manté una part substancial dels seus actius cedida en forma de préstecs a empreses del grup, l'import del qual ascendeix a 124 milions d'euros".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH