Els candidats per substituir a Montilla

Redacció Catalunyapress

La llista de candidats potencials a la Primera Secretaria del PSC no deixa d'ampliar-se. Amb Antoni Castells desaparegut en combat; Carme Chacón, pendent de la successió de José Luis Rodríguez Zapatero i Montserrat Tura, embrancada en unes primàries de resultat incert, van apareixent nous candidats potencials, bàsicament, del món municipal, que més que proposar-se es deixen estimar: Joaquim Nadal, Josep Fèlix Ballesteros, Àngel Ros, Joan Ignasi Elena, Pere Navarro...

Sens dubte, el resultat de les municipals determinarà la graella de sortida, mentre que el debat congressual fixarà les posicions. Però, a dia d'avui, cap dels noms que van apareixent per substituir José Montilla es distingeix per ser una personalitat política forta amb un discurs elaborat que pugui tenir un lideratge fort, imprescindible - al meu entendre- per superar l'actual cruïlla del socialisme català.

No crec una bona solució que, en nom de la unitat, la Primera Secretaria del PSC acabi decantant-se a favor d'un lideratge feble, de perfil no conflictiu, però sense carisma. El PSC no necessita només un bon gestor. Necessita un nou líder que arribi als electors com l'expressió d'una Catalunya diferent a la que s'identifica amb el nacionalisme i que connecti amb una esquerra sociològica, avui fraccionada i allunyada dels plantejaments socialdemòcrates clàssics.

Per assolir això no n'hi ha prou amb definir per contraposició a uns o altres. Cal un plus que només aconsegueixen líders que aconsegueixen personalitzar una determinada visió del país. I això és més necessari que mai, ja que avui els postulats que marquen l'ADN del PSC - socialdemocràcia i federalisme- estan en dificultats davant la globalització, la crisi econòmica, i el foc creuat entre uniformistes i sobiranistes.

Caldrà esperar que passin les municipals i que s'iniciï el debat intern per veure com evolucionen els precandidats. Però el PSC s'equivocarà si al final l'elegit ho és tan sols en clau interna, sense que aquest tingui o pugui assolir un lideratge social fort. I per a això és imprescindible que els candidats no només es deixin estimar, a l'espera d'esdeveniments, sinó que han de prendre riscos, explicar els seus projectes i demostrar els seus dots de lideratge.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH