dilluns, 24 de febrer de 2020

Hisenda acusa Oleguer Pujol de delicte fiscal en la compravenda de les oficines del Santander

|

OleguerPujol0


El fill de l'expresident autonòmic català Pujol, Oleguer Pujol, va ocultar les comissions que va cobrar per la compra de 1.152 oficines del Banc Santander , segons ha comunicat l'Agència Tributària a l'Audiència Nacional.


Els últims informes de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (Onif) assenyalen que Oleguer Pujol no va declarar al Fisc els més de dos milions i mig d'euros que va percebre a les Illes Verges Britàniques durant l'exercici 2010 per les suposades gestions realitzades per aconseguir una de les majors operacions immobiliàries de la història recent d'Espanya.


Segons l'Onif, l'import màxim per obtenir la consideració de delicte contra la Hisenda Pública són 120.000, una xifra que supera amb escreix la quantitat deixada d'ingressar per Oleguer Pujol. No obstant això, l'Agència Tributària deixa a criteri del jutge José de la Mata si el petit dels Pujol va incórrer en aquest tipus penal, posant-li sobre la taula la circumstància que, dos anys després, es va acollir a l'amnistia fiscal posada en marxa per Cristóbal Montoro.


El 23 de novembre de 2012, Oleguer Pujol va presentar model 750 de Declaració Tributària Especial, en què va declarar el saldo de diversos comptes bancaris la titularitat real li pertanyia. Entre elles, un dipòsit radicat en l'ING Bank de l'illa caribenya de Curaçao a nom de la seva societat Zacint Internacional Limited, que disposava d'2.637.401,74 euros.


Segons Hisenda, Oleguer Pujol va ocultar aquests fons després de percebre dues transferències efectuades per Aegle International Limited a l'entitat Zacint International Limited els dies 23 de setembre i 18 de octubre de 2010, ja que la titularitat del 100% de les participacions de l'entitat Zacint correspon a Oleguer Pujol Ferrusola, que és el destinatari real de les quantitats esmentades que s'han transferit. Aquestes quantitats respondrien als honoraris a percebre per Oleguer Pujol.


El 8 de febrer de 2008 la societat Samos Serveis i Gestions, representada per Oleguer Pujol, va rubricar un acord de consultoria financera amb Sun Capital Partners, pel qual la primera es compromet al pagament d'una sèrie d'honoraris de la segona. Mitjançant aquest acord segons l'Onif, Samos va acordar desemborsar el 0,6% del valor de transacció dels immobles del Banc Santander fins a un màxim de 11,5 milions a Sun Capital. A partir d'aquest primer acord, una part de les comissions pactades van anar a parar a la societat d'Oleguer. Així, Sun Capital va signar a continuació amb l'entitat pantalla ARD Choille BV, radicada als Països Baixos, un nou contracte pel qual la segona prestava a la primera serveis d'assessoria.


El pagament de les comissions es develó en el registre efectuat al domicili d'Oleguer Pujol on es va trobar un document que revelava el pagament de 5,3 milions en comissions de Sun Capital a ARD Choille. Un document que curiosament alberga una data anterior als contractes referits. A partir d'aquí se succeeix un nou acord de consultoria. Aquesta vegada el 7 de març entre ARD Choille i la societat Aegle International per acabar finalment una part dels diners en l'entitat Zacint International Limited d'Oleguer.


Tot i que l'operació de les oficines del Santander ja ha estat investigada per l'Audiència Nacional, l'Agència Tributària sol·licita al jutge De la Mata una sèrie de diligències complementàries per assegurar l'existència de rendes no declarades per part d'Oleguer Pujol, així com per conèixer l'origen i naturalesa de les mateixes i la seva posterior qualificació a efectes tributaris.


De manera que l'Agència Tributària ha proposat lliurar una comissió rogatòria amb destinació a les autoritats de Curaçao per comprovar els moviments dels comptes de les societats vinculades a Oleguer fins al 31 de desembre de 2015. L'Agència Tributària ja va denunciar per delicte fiscal el passat mes de juliol, a l'ex financer català Javier de la Rosa i als seus fills Javier i Gabriela, en el marc de la mateixa operació immobiliària i pel mateix motiu: el cobrament de comissions per suposades assessories. A tots ells se'ls atribuïa també el cobrament i posterior ocultació en paradisos fiscals d'altres 2,6 milions d'euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH