Estat del benestar: reforma o desmantellament

Redacció Catalunyapress

La crisi econòmica, la consegüent caiguda dels ingressos i l'augment de les despeses públiques han posat l'Estat del benestar a l'ull de l'huracà. La pèrdua de competitivitat dels països més desenvolupats davant de les grans economies emergents accentua els problemes. Altres canvis estructurals, com l'envelliment de la població, acaben de complicar el panorama.

Davant d'aquesta situació caben tres actituds. En primer lloc, hi ha l'immobilisme, defensat des d'algunes posicions d'esquerra. En segon lloc, la reforma per tractar de mantenir el sistema. Aquesta actitud engloba matisos molt diferents, que van des del reformisme socialdemòcrata - que advoca pels canvis imprescindibles per mantenir la viabilitat de l'Estat del benestar- fins al centredreta, que vol aprofitar la conjuntura perquè el sector privat millori la seva posició relativa respecte al sector públic, en àrees com l'ensenyament, les pensions o la sanitat. Finalment, estaria l'actitud mantinguda des de posicions neoliberals extremes, més presents en el món acadèmic que en el polític - almenys a Europa- des de la qual s'advoca pel desmantellament pur i dur de l'Estat del benestar.

El debat real avui a Espanya i Catalunya se centra en les posicions reformistes. Des de la socialdemocràcia s'aposta inequívocament per mantenir el pes del sector públic i, per tant, per fer aquelles reformes imprescindibles per fer viable el sistema. Des del centredreta, posició en la qual se situa CiU, també es busca la viabilitat del sistema, però tot afavorint que el sector privat aprofiti la conjuntura per guanyar posicions relatives.

No es tracta d'un debat teòric. Les mesures que està anunciant CiU per contenir la despesa pública comencen a apuntar en aquesta direcció. Les prioritats del PP, si arriba al govern espanyol, també aniran en el mateix sentit. Això és el que està en joc. No és un tema menor, encara que no aixequi passions. Ens juguem el model de societat de les pròximes dècades. El que és evident és que l'immobilisme, per molt que aparegui com a defensor del sistema, és el millor aliat per a la seva fallida, avantsala del desmantellament de l'Estat del benestar.


Francesc Moreno
Director d'El Debat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH