El Montseny opta al reconeixement de la Carta Europea de Turisme Sostenible

|

La documentació ja s'ha enviat a la Federació EUROPARC i s'espera la visita d'un auditor d'aquesta entitat per tal de verificar tot el procés. El juliol, el Comitè d'Avaluació emetrà el seu veredicte respecte l'atorgament d'aquesta acreditació al Parc Natural del Montseny.

La primavera del 2010 i a partir d'un projecte impulsat pel Parc Natural del Montseny, els 18 municipis del Parc i els 10 municipis de la seva àrea d'influència geogràfica i socioeconòmica iniciaven un ambiciós procés participatiu i de treball que havia de permetre consensuar una diagnosi del territori per, posteriorment, definir una estratègia i un programa d'actuacions encaminats a implantar un model de turisme sostenible al territori tot seguint la metodologia marcada per la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

El procés per obtenir aquesta acreditació es va posar en marxa amb la voluntat de dotar el Montseny d'eines que permetin la regulació de l'activitat turística, la viabilitat de la conservació dels recursos i una implicació de la població local en el disseny de la política turística del territori.

La CETS és una acreditació i una eina de treball que, a partir d'un procés participatiu obert a tots els agents implicats en el turisme, permet abordar les diferents temàtiques relacionades amb aquest sector d'activitat. Les temàtiques, articulades en forma dels 10 Principis de la CETS, fan referència a temes ben diversos com l'existència de sistemes de treball en cooperació, la conservació i estat del patrimoni, l'existència de sistemes de control de la qualitat turística, la promoció del territori o la incidència del turisme en l'economia del territori.

Motivats per l'amplitud de temàtiques abordades en el procés participatiu i per la capacitat real d'influir en les propostes que s'han anat fent i que s'han estructurat entorn 50 actuacions, el procés ha comptat amb la participació activa d'una quarantena d'entitats i administracions del sector turístic i de la conservació i una trentena d'empreses privades de serveis d'allotjament i restauració, d'educació ambiental, de transformació de productes alimentaris artesans, etc.

El resultat final, que pren forma de Diagnosi, Estratègia i Programa d'Actuacions ha comptat amb l'aprovació dels assistents al procés de treball i del Consell Coordinador del Parc Natural del Montseny. La documentació ja ha estat tramesa a la Federació EUROPARC i s'espera la visita d'un auditor d'aquesta entitat per tal de verificar tot el procés.

Finalment, durant el mes de juliol el Comitè d'Avaluació de la CETS emetrà el seu veredicte respecte l'atorgament d'aquesta acreditació al Parc Natural del Montseny.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH