L'Andel: una casa per sempre, barata, digna i sense hipoteques

|

Catalunyapress.- L'andel és un model noruec d'accés a l'habitatge situat entre el lloguer i la propietat, que estableix que tots els seus membres habitants són propietaris d'un immoble  i gaudeixen del dret d'ús sobre un habitatge.

El procediment consisteix que el nou propietari del dret d'ús sobre l'habitatge paga una entrada -que li és reemborsada si decideix donar-se de baixa de l'andel- i un lloguer tou cada mes. Funciona de manera democràtica, els membres habitants de l'andel mai poden transformar-ho en una propietat tradicional, encara que tenen més drets que un inquilí convencional, ja que és un model que estableix l'ús indefinit de l'habitatge.

La idea original d'aquest model prové d'Anglaterra. En 1844 es va crear la primera Cooperativa per als Treballadors del Tèxtil en Rochdale. La filosofia cooperativa es va expandir ràpidament a Dinamarca i Escandinàvia, i una de les seves branques van ser les cooperatives d'habitatges o Andel.

En 1866 es va crear la primera cooperativa a Dinamarca, un fet que repercutirà en diversos sectors de l'economia. Però, no és fins a l'any 1911 que es van crear els primers andelsboligforening a Copenhaguen (la primera cooperativa d'habitatges a Dinamarca).

L'andel de Grondalsvaenge era una cooperativa amb 400 habitatges i estava format per cases unifamiliars o dobles. En 1912 el sindicat Arbejdernes Andel Boligforening va introduir el principi que cada membre havia d'aportar un capital inicial (entrada), en funció de la grandària de l'habitatge. Una vegada havia anat amortitzant el pagament de l'andel, els lloguers mensuals anaven baixant.

A partir de 1913, es crea l'Arbejdernes Koperative Byggeforening (Cooperativa d'Habitatges de Treballadors). Es pretenia que els treballadors tinguessin influència en la construcció d'habitatges cooperatius. Durant aquells anys, es van crear diversos andel, que ja rebien ajudes públiques. La democràcia interna va ser un valor important des del principi i, per tant, els membres de l'andel eren els que decidien com seria la construcció. Així doncs, es van començar a construir andel, que solien ser edificacions de prop de cinc plantes per afavorir un accés barat a l'habitatge a les famílies.

A partir de 1976, totes les edificacions de lloguer que es volguessin vendre havien d'oferir, primer, als veïns per facilitar la creació d'un andel.

La majoria d'andel que existeixen actualment a Dinamarca s'han creat durant els últims 25 anys.

Què és un Andel?


La primera regla d'or de l'andel, la més important i la que dóna coherència al sistema, és la següent: el model andel és un model en si mateix. Està prohibit transformar un andel en un model de propietat tradicional.

L'andel és un model lliure d'especulació. El lloguer és fix i, quan s'ha anat amortitzant l'endeutament inicial, ha de tendir a baixar.

L'andel és una associació de propietaris del conjunt d'un immoble. Cada persona que accedeix a un habitatge paga una entrada (a Copenhaguen oscil·la entre els 3.000 i els 30.000 euros, en funció de la grandària de l'habitatge i de la seva situació geogràfica). Aquesta quantitat és reemborsada si es decideix abandonar l'apartament. Durant el temps que es disposa de l'habitatge, cal pagar un lloguer tou-segons la grandària de l'apartament-que servirà per fer front a l'endeutament que ha suposat la construcció de l'andel i a les despeses de manteniment .

Els membres d'una associació andel s'obliguen personal i solidàriament pel deute hipotecari. Això ha d'interpretar-se de la següent manera: els membres de l'andel constitueixen un edifici en règim andel. Per a això, aporten una entrada, però la major part del finançament s'obté a través d'un crèdit. Normalment, el banc prendrà l'immoble com a garantia per aportar el finançament.

Quan una associació andel compra un immoble pot ser que sigui de nova creació o que sigui un edifici que ja existia. Molts dels andel creats a Dinamarca no són construccions noves, sinó que són adaptacions d'edificis vells en aquest model.

Les característiques del model Andel

És un model sense data de caducitat, és per sempre. Una bona part dels habitants de les ciutats escandinaves viuen en habitatges sota el règim andel / cooperatiu. Per exemple, un de cada tres habitants de Copenhaguen viu en un andel. És a dir, el parc d'habitatges de fàcil accés augmenta contínuament.

Integra la iniciativa privada en un mercat no especulatiu. Les empreses andel són cooperatives d'habitatges privats sense ànim de lucre. A Escandinàvia, com a bona part d'Europa, hi ha molts habitatges de lloguer social, lloguers barats per a les persones que ho necessiten i ajudes a la persona en els lloguers privats. Tot això costa uns diners a l'Estat. Al mateix temps, compta amb un sistema generalitzat d'andel que integren l'empresa privada en l'accessibilitat a l'habitatge, impedint l'especulació i ajudant a reduir els recursos que l'Estat ha de destinar als lloguers socials ja la resta d'ajudes pels lloguers.

Aquest model suposa un accés barat que ofereix avantatges als seus membres. Es paga una entrada per al finançament i per implicar a les persones en la gestió de l'habitatge. Atorga més drets que un arrendament tradicional. Un andel es pot traspassar per transmissió mortis causa, es pot llogar a una tercera persona durant un temps determinat, etc.

Així mateix aquest sistema facilita l'autogestió i el bon manteniment de la finca. L'habitatge social, encara que imprescindible, presenta un manteniment costós. Gràcies a la democràcia interna de l'andel, a la seva autogestió i la implicació dels seus membres (es poden fer millores en els habitatges, etc.), És un bon model de gestió. A Dinamarca, hi ha estudis que demostren el bon manteniment dels habitatges que segueixen el model andel.

Els seus habitants han afirmat que constitueix un model transparent, amb un grau de satisfacció alt i que ajuda a diversificar la realitat de l'habitatge ja que el seu funcionament intern fa que els deures i les responsabilitats quedin ben definits.

La viabilitat de la implantació del model a Espanya

A Dinamarca els principals destinataris d'un habitatge andel són aquelles persones amb rendes limitades però que no necessiten un habitatge social (per exemple, un jove de 22 anys, que podrà adquirir un habitatge a Copenhaguen sense haver de subscriure una hipoteca a la qual no pot fer front, o una família de treballadors amb dos fills, que podrà viure a Copenhaguen sense la necessitat de destinar la major part del seu sou a una hipoteca).

Doncs bé, si a Catalunya i a Espanya la cooperativa d'habitatges amb cessió d'ús disposa de cabuda legal, l'únic canvi important que es necessita per poder aplicar aquest model és el canvi de mentalitat al món cooperatiu.

A Espanya, no hi ha cap llei que ompli de contingut la cooperativa d'habitatges amb cessió de dret d'ús. Per tant, tota aquesta tradició i tot el desenvolupament de les normes hauria de contemplar els estatuts. Uns estatuts que inclourien tots els aspectes importants, com les obligacions de manteniment, les llistes d'espera, el valor de les entrades, el valor de les despeses, les reformes, la qualitat de soci, els procediments d'exclusió, etc. A Espanya existeix la Llei de cooperatives. L'apartat d'habitatges contempla i estableix aspectes formals sobre els òrgans de l'associació i els procediments de decisió, però l'únic contingut que apareix en la llei sobre les cooperatives d'ús és el següent: 'es poden establir cooperatius habitatges amb cessió d'ús '.

El model andel, com tot model, necessita la implicació dels poders públics. La base jurídica per a la creació del model andel ja existeix, la qual cosa no hi ha és una llei que ompli el model de contingut i li doni l'autonomia necessària.

Les cooperatives d'habitatges amb cessió d'ús ajuden a les persones -sobretot les que tenen unes rendes més limitades- a adquirir un habitatge de fàcil accés on s'apliquen. Són un model que -amb variants anàlogues- s'aplica en molts països europeus i està recolzat per un Estat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH