'No ens poden dir als professionals que escollim a quin malalt li treiem la insulina'

|

X. Prera.- Aquesta setmana hi ha hagut un intent des del Departament de Salut de retallar el programa que costeja les bombes d'insulina per als malalts de diabetes amb més dificultats. Finalment s'ha avortat gràcies a la pressió dels professionals, que ho veien del tot injust. En parlem d'això i del futur del sistema amb el doctor Josep Maria Pou, cap d'endocrinòlegs de Sant Pau.

--Com ha anat el procés, des que el Departament comunica que s'ha de reduir aquest pla fins que retira aquesta petició?
--Bé, com que estem en un període de dificultats econòmiques, el Departament de Salut ens va comunicar que no podíem incloure més malalts en aquest programa de bombes d'insulina, i a més ens va comunicar que l'havíem de reduir. La resposta del Consell Assessor de la Diabetes va aixecar una protesta al Servei Català de la Salut, dient-los que aquest és un programa d'atenció a la diabetes especialitzat, que anava fora dels pressupostos dels hospitals, i que no es podia fer d'un dia per l'altre i s'havia de discutir. Segurament per aquestes pressions, sis dies després ens van comunicar que havia estat un malentès i que res del que ens havien comunicat s'aplicaria. Ningú sap qui va donar l'ordre i qui va fer la rectificació.

--Vostès s'han arribat a reunir amb el conseller Boi Ruiz?-
--No. Dins del global del cost sanitari català aquesta partida és molt poca cosa. Aquest programa implica la compra d'unes 90 bombes d'insulina noves cada any, i un cost de manteniment d'uns 3.000 euros.

--El que us plantejava el Servei Català de la Salut era retirar el programa o no concedir noves bombes?
--Retallar un 10%. A Catalunya hi ha unes 1.300 persones que ho utilitzen, amb el que parlem d'unes 130 persones s'haurien de quedar sense el programa, necessitant-lo. I cap de nosaltres ?els metges- estem capacitats per dir: 'tu sí, tu no'. Una cosa és saber que s'ha de racionalitzar el cost, però fer-ho amb un programa que s'aplica des de principi de segle era una mica fort. Suposo que la persona que va prendre aquesta decisió es devia basar en aspectes econòmics, no sanitaris.

--Per a que la gent que no està relacionada amb el món de la salut ho entengui, per a què serveixen aquestes bombes'
--Dels diabetics que necessiten insulina, hi ha un 10 o 15% per als que el tractament habitual no és suficient. Aquestes bombes administren la insulina al llarg de 24 hores, podent-se fer programacions segons el nivell de sucre. Això és important, per exemple, per a les diabètiques embarassades, o per aquelles persones que tenen baixades de sucre que fins i tot els impedeixen anar a treballar durant uns dies. Amb aquest programa tot això es pot evitar.

Estem a la cua del percentatge de diabètics que utilitzen bomba respecte a la resta de països europeus. Fins i tot Grècia, que passa per unes dificultats econòmiques molt dures, en té més que Catalunya.

--En un altre ordre de coses, per on creu que poden anar les retallades en matèria sanitària?
--A nivell hospitalari, intentaran rebaixar molts costs. Però al final, la major part del pastís del cost sanitari a Catalunya són els sous dels professionals. És una opinió personal, però si vols baixar un 10% en costs d'una empresa en la que el 80% són salaris, em sembla evident.

--Com veu vostè el copagament?
--Crec que ha de ser el final del camí, quan ja no queden solucions. Què faran pagar un euro per visita? Hauràs d'organitzar una estructura administrativa que sortirà més cara. I si vas a un copagament pur, com el que hi ha als Estats Units, hi haurà una part important de la població que en sortirà molt perjudicada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH