"La migració del producte paper al digital és imparable"

|

La credibilitat és la clau per a la supervivència dels mitjans de comunicació, segons els experts que escriuen en el número 86 de la revista TELOS Quaderns de Comunicació i Innovació sobre els escenaris de la premsa, editada per Fundació Telefònica.

Aquest número està dedicat íntegrament a la situació de la premsa en un escenari de crisi global i al seu futur atès que són molts els que prediuen el final del sector en els suports de paper però no el final de la indústria periodística.

Aquesta no és la primera crisi que sofreixen els mitjans, però aquest és un dels escenaris més pessimistes per als mitjans atès que durant els tres últims anys, els diaris han sofert minvaments dramàtics en els dos pilars que li donen estabilitat, les vendes i la publicitat.

A més en els últims anys s'ha observat un fet inqüestionable, la progressiva migració dels lectors d'un mitjà de pagament a solucions digitals gratuïtes. Internet ha canviat les expectatives de la indústria periodística, ha obert un suport de comunicació molt versàtil, que elimina les fases més costoses, al mateix temps que aporta visibilitat global al mitjà i li dota d'una virtut essencial: l'actualització contínua. Però la sensació generalitzada és que la transició cap a un model sostenible de premsa digital afecta profundament a l'estructura de negoci.

En analitzar les xifres de difusió dels diferents suports on line i off line, s'aprecia que són els títols que constituïen la referència central de la premsa els que creixen en Internet molt més que la resta de les capçaleres. Per això, com ha afirmat Magis Iglesias, "amb la quantitat d'informació amb la qual expliquem actualment, necessitem que aquesta tingui criteri i credibilitat i això són dos pilars que es construeixen amb el temps".

La migració del producte paper al digital és imparable i ningú s'ha posat a treballar en la recerca d'un model de negoci concorde i ajustat a un nou escenari. Segons afirma Bernado Díaz Nosty "la publicitat no té el mateix paper ni els efectes en els mitjans digitals que en els mitjans tradicionals".

Un altre dels molts problemes als quals ha de fer front la premsa és el fet que l'accés a internet mitjançant xarxes de Banda ampla ha augmentat la demanda de notícies per part dels lectors, però els ingressos han minvat significativament. La premsa on line ha canviat el producte que consumeixen els lectors, ara ja no es compra el periòdic, es consumeixen notícies i es comparteixen amb les persones de l'entorn. Els mitjans necessiten establir models de pagament que combinin la gratuïtat amb el pagament, les notícies d'escàs valor i altament substituïbles han de finançar-se amb publicitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH