Habemus pacte de pensions

Redacció Catalunyapress

Al final, després de les setmanes de negociacions, tenim pacte de pensions entre govern, patronal i sindicats.

El pacte té aspectes que no m'agraden, això no es pot negar, ni els sindicats (almenys la gent de dins que es pren a si mateix una mica més seriosament) ho reconeixen.

Allargar els anys necessaris per cobrar el 100% de la jubilació de 35 a 37 anys és evidentment una cosa que no agrada. Com tampoc que si algú vulgui jubilar-se amb el 100% als 65 anys hagi d'haver cotitzat 38,5 anys.

D'altra banda, l'acord inclou aspectes positius, el comptabilitzar en la cotització els períodes de pràctiques, la maternitat o el temps destinat a estudi fa que perfils especialment vulnerables (els actuals joves, i les futures mares i pares) que tindran més problemes que uns altres per aconseguir el període de jubilació per aconseguir el 100% de la pensió, és una cosa molt positiva, o se soluciona llacunes de cotització que existien o es comencen a igualar la jubilació dels treballadors autònoms amb les dels assalariats.

Per no parlar que hi ha aspectes més neutrals, per exemple que el període de càlcul es perllongui als últims 25 anys i no als últims 15, perjudicarà als quals han treballat sempre en la mateixa empresa (i que via triennis i promocions internes tindran millor sou als 55 anys que als 45), però beneficiarà al conjunt de treballadors que sofreixen canvis d'ocupació (i als 55 poden negociar sous més baixos que amb 45 o 40 anys).

L'escenari d'escollir entre dos mals

Es pot atribuir que els sindicats han negociat a pèrdues i per tant han traït a la "classe treballadora". Hi ha crítiques legítimes i ben construïdes en aquest sentit, però que tenen en compte la realitat amb la qual es treballava.

Els sindicats en aquest escenari tenien 2 opcions. Negociar i intentar rebaixar la rebaixa de drets o llançar-se a la lluita amb l'esperança de frenar-ho de cop. El purisme ideològic radica que el millor hagués estat el segon.

Tots sabem que hi ha en una negociació, la presentació de les forces reals de les parts són indicadors de les possibilitats de pressió de cadascun dels negociadors. L'amenaça d'una vaga general solament és creïble si hi ha de base la credibilitat que aquesta vegada anava a ser secundada. El pitjor que poden fer els sindicats és convocar una vaga general i fracassar.

¿Era possible que la vaga general al gener o febrer funcionés? Francament molt difícil, l'èxit parcial del 29 de setembre és difícil de repetir ara mateix. Les proves són que els actes de mobilització de desembre dels sindicats van ser poc seguits, i els propis sindicats tenien indicadors de les seves bases que en les empreses no hi havia l'estat d'agitació i ganes de sortir al carrer com per guanyar una vaga general.

Les dades són aclaparadores, la vaga general que van convocar els sindicats minoritaris ha estat ridículament seguida. A Barcelona, per exemple, la pròpia CGT calculava el seguiment en empreses on són majoritaris i el seu poder de mobilització (i la capacitat d'organitzar-se i mobilitzar-se tradicionalment ha estat alta) és molt gran, com TMB, va ser seguida per un ridícul 30% de la plantilla (segons dades de la CGT de l'empresa). Una vaga general que no va ser secundada ni pels propis afiliats d'aquests sindicats minoritaris, la qual cosa indica que no hi ha molt més que afegir. Si la vaga del 29S va ser un èxit parcial la convocada pels sindicats minoritaris només analitzada en les empreses on ells estan forts ha estat un gran fiasco.

Per tant, amb aquests vímets que tipus d'escenaris tenen els sindicats? Uns ciutadans que davant la tesitura de secundar mitjançant el silenci les negociacions que s'estiguin donant o bé mitjançant l'acció a les alternatives més reivindicatives dels sindicats minoritaris van optar de forma aclaparadora i indiscutible, afiliats dels sindicats minoritaris inclosos, per anar a treballar i no fer vaga.

Per tant l'escenari de combat sindical purista no tenia més resultat possible que una bufetada.

Ergo... si els sindicats pretenen ser útils i servir d'alguna cosa als treballadors havien de negociar per pal·liar la proposta del govern. Què s'ha aconseguit en la negociació?
  • Que es pugui jubilar als 65 anys si es tenen bastants anys cotitzats, en la proposta de ZP això no era així.
  • Jubilar-se amb el 100% amb 37 anys no amb 40 anys com ha arribat a plantejar el govern.
  • Introduir mesures pal·liatives per als becaris, maternitat, estudis, etc.
  • Introduir excepcions per a treballs penosos i perillosos.
  • Mantenir el mínim de 15 anys per aconseguir la jubilació mínima, les propostes governamentals era elevar aquesta edat.
  • S'ha recuperat l'ajuda de 400? per a aturats de llarga durada i s'han obert vies de negociació que pal·liin els efectes negatius de la reforma laboral i es negociï la reforma de la negociació col·lectiva.
  • En cas de crisi les persones es podran jubilar anticipadament als 61 anys.
Però tot això és una elecció d'un mal menor, no ens enganyem, la situació de crisi ha forçat a negociar la reforma de les pensions en una situació de debilitat.

És cert que les pensions requerien un pacte per garantir el seu futur... però el pacte no era imprescindible fer-ho ara amb una debilitat per part del món del treball en la negociació, les pensions estaven garantides fins al 2026, ara ja ho estan fins al 2040, però no era urgent negociar-ho. És una estratègia trilera del govern de Zapatero posar les pensions en la negociació ja que qualsevol modificació que fem ara no millora o empitjora la situació financera de les arques públiques, a part que les pensions avui ja tenien superàvit (11.000M? en el 2010), els mercats financers podien exigir-ho però no hi ha raons objectives perquè fos necessari fer-ho ara. Hi ha coses més urgents, la veritat.

El problema que queda a l'esquerra, al sindicalisme i a la política

No ens podem conformar amb el tema que la gent no reacciona molt a la contra de la reforma de les pensions. No hi ha hagut un al·luvió de baixes a les seus dels sindicats i en general, encara que els comentaris en els mitjans no són per anomenar-los macos, són menys intensos fins i tot que quan van convocar la vaga general. Per ser una mesura aparentment negativa que signen els sindicats, la reacció social i dels propis afiliats no ha estat especialment contraria a la signatura. Amb el silenci s'assumeix el "no és per a tant" i el lema "almenys s'ha aconseguit algunes coses a canvi".

Ara bé, no s'hauria de considerar això una victòria, i m'alegro que almenys un dels sindicats signataris no ho consideri una victòria, sinó una negociació on s'han perdut coses per guanyar i no perdre unes altres. Darrere de tot això hi ha un escenari de retallades socials i reculada política que no pot atribuir-se únicament al món sindical, sinó al conjunt de l'esquerra i també de la política enfront dels mercats financers. Hi ha alternatives, hi ha països que han pres rumbs diferents (fins i tot el Regne Unit ha creat un impost a les transaccions financeres) i hi ha escenaris que des de l'esquerra i la política s'han d'afrontar.

Els mercats financers i el gihadisme capitalista estan forçant reformes i negociacions ara, amb el poder negociador d'estats i classes treballadores més tocats que mai en els últims 30 anys, i per això estan colant-nos solucions com si fossin les úniques, quan hi ha alternatives. I això és el que hem de reconstruir, la capacitat de negociació i força de la política enfront d'un poder ideològic-econòmic concret.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH