|

X. Prera.- Complint, tot i que amb matisos, amb una promesa electoral, el Govern de la Generalitat derogarà el límit de 80 km/h als accessos a Barcelona, encara que en un terç dels quilòmetres aquest límit seguirà vigent.

Dels 78 quilòmetres el límit de velocitat dels quals era de 80 km/h es passarà ara a 24,7, que són els més propers a Barcelona. A la resta, 53,3 quilòmetres, la velocitat mínima pujarà a 100 km/h o a 120 km/h, i el Govern s'ha compromès a, en els pròxims quatre anys, aplicar un sistema de velocitat variable.

L'eliminació dels 80 km/h a les vies en les que ara s'aplicava aquesta limitació (C-31, C-32, AP-2, A-2, B-23, C-16, C-58 i B- 20) es realitzarà en menys d'un mes, i el Departament d'Interior preveu que l'1 de març ja s'hagin fet totes les modificacions, que costaran 76.000 euros. El cost d'aplicar la velocitat variable al llarg de tota la legislatura rondarà els sis milions d'euros.

Les primeres vies en les que s'aplicarà el nou sistema seran la C-31 i la C-32. En el primer cas, i fins a la seva conversió en una via de dos carrils a l'entrada a Barcelona, el nou sostre de velocitat serà de 120 km/h, mentre que a la C-31 es podrà circular a 100 km/h fins al riu Llobregat. Un cop passats aquests límits, la limitació a 80 km/h es mantindrà.

Sistema variable

El nou sistema planteja dubtes, sobretot a les entitats ambientalistes i les víctimes d'accidents de trànsit, que consideren que una situació que havia millorat amb la limitació a 80 km/h pot tornar a empitjorar en els propers anys.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha respost a aquestes crítiques assegurant que "quan es fa un pla no es pot escoltar a una sola veu" i afegint, en una explicació interessada, que el 2010 els ferits greus havien augmentat a la zona 80 km/h, obviant que els tres anys precedents la reducció de la sinistralitat era evident. Així, els accidents greus van passar de 2007 a 2010 de 59 a 45.

L'altra gran crítica que suscita la mesura és la contaminació. Barcelona supera els límits permesos per la Unió Europea, que ha enviat diversos missatges a la Generalitat i a l'Estat espanyol en els últims mesos, i tot i que Puig ha mostrat els seus dubtes que amb la zona 80 km/h baixés la contaminació, el seu company d'executiu Lluís Recoder va reconèixer divendres passat que si augmentava la velocitat, augmentaria la contaminació.

Puig ha argumentat que el Govern defuig de l'"ecologisme de prohibició" i que les explicacions ambientals no són les úniques tingudes en compte. Creu que cal buscar un "equilibri" entre aquests principis i les necessitats dels ciutadans.

Revisions

Als tres i sis mesos de l'aplicació de la mesura s'avaluarà el sistema implantat i "es faran les modificacions oportunes" després d'analitzar tant les qüestions ambientals com les condicions de congestió.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH