El Príncep Felipe compleix 43 anys preparat per a una successió "que no veu a prop"

|

El Príncep Felipe compleix avui 43 anys conscient que està plenament preparat per a un procés de successió que en tot cas "ni està en marxa, ni es veu a prop", estimen fonts de la Casa del Rei. El d'avui és un doble aniversari perquè es compleixen 25 anys d'aquella sessió solemne a les Corts en la qual l'Hereu de la Corona va jurar acatar la Constitució coincidint amb la seva majoria d'edat.

El 30 de gener de 1986, avui fa 25 anys, el príncep Felipe es va convertir formalment en l'hereu al tron després de jurar lleialtat a la Constitució i els seus principis el mateix dia que complia 18 anys, una data que li col·locava en el primer lloc de la línia successòria si, donat el cas, hagués hagut de succeir al Rei. Fins a aquesta data, i donada la minoria d'edat de don Felipe, hagués estat necessari establir una regència.

Don Felipe compleix avui 43 anys amb un protagonisme en alça, basat, sobretot, i, com ell mateix explica en cercles íntims, en l'acumulació del coneixement que la societat té d'ell. És conscient que està plenament preparat per a un procés de successió que, en tot cas, "ni està en marxa, ni es veu a prop", han estimat fonts de la Casa del Rei.

El d'avui és un doble aniversari perquè es compleixen 25 anys d'aquella sessió solemne en les Corts en la qual l'Hereu de la Corona va jurar acatar la Constitució coincidint amb la seva majoria d'edat i en compliment de l'article 61 de la nostra Carta Magna.

Des de 1996, any en el qual es va donar per tancada la seva etapa de formació acadèmica i es va dedicar de ple a complir amb una agenda oficial, el Príncep ha realitzat una mitjana anual de 320 actes oficials i unes 50 audiències públiques.

206 viatges a l'estranger

En els últims 15 anys ha realitzat 206 viatges a l'estranger, ha rebut en audiència a 19.615 persones i ha pronunciat 927 discursos. L'estadística també diu que, des de 1996, ha assistit a la presa de possessió de 57 caps d'Estat llatinoamericans i ha mantingut contacte amb 95 mandataris amb els quals s'ha entrevistat als seus països o a Espanya.

Segons fonts de la Zarzuela, en les seves funcions públiques, don Felipe ha complert el paper constitucional que correspon a la Corona, sense suscitar polèmiques ni conflictes, sense trencar la neutralitat política i sense envair competències. Des de la Zarzuela també s'ha volgut destacar aquests dies que, des de les seves noces amb Letizia Ortiz, el Príncep ha col·locat en l'àmbit familiar el centre de les seves prioritats.

Casat i pare de dues nenes, que garanteixen la continuïtat dinàstica, el Príncep, d'acord amb donya Letizia, s'ha proposat preservar la privacitat i imatge de les infantes Leonor i Sofia, preocupant-se per la seva educació i amb el desig d'assegurar-los un estil de vida el més proper possible a la normalitat de la resta de nens de la seva edat.

Noves funcions i especulacions

La intervenció quirúrgica del Rei l'any passat, unit al fet que Don Felipe ha anat assumint en els últims anys noves funcions i cada vegada de major rellevància, han alimentat especulacions de tot tipus sobre la successió.

Alimentades, entre altres coses, per un comentari del Rei en conversa informal amb periodistes en la recepció del 12 d'octubre en el Palau Real, on va bromejar suggerint que tenia ganes que el Príncep "li donés el relleu" perquè 35 anys de regnat eren molts, després que els periodistes li preguntessin precisament per les més de tres dècades que porta en el tron.

Els portaveus oficials del Palau de la Zarzuela asseguren no obstant això que "no hi ha cap operació d'abdicació en marxa". Al marge que Don Felipe estigui perfectament preparat per ser Rei, subratllen que l'Hereu no té pressa ni impaciència per assumir aquestes funcions.

Menys encara quan el propi cap de l'Estat va assegurar en el seu missatge de Nadal que seguia i seguirà "complint sempre amb il·lusió" les seves funcions institucionals perquè és la seva "obligació", però també "la seva passió". Don Joan Carlos es pronunciava així just després de reconèixer que "molt especialment" en 2010 havia comptat amb l'actiu "suport" del Príncep, que li va substituir amb normalitat en alguns actes durant la seva convalescència.

L'exemple més clar d'això es va viure en la recepció oferta al maig passat als caps d'Estat i de Govern europeus i iberoamericans que acudien a una cimera a Madrid amb motiu de la presidència espanyola de la UE.

Els Prínceps d'Astúries van oferir als assistents un sopar en el Palau Real en substitució dels Reis, ja que Don Juan Carlos es recuperava de la intervenció a la qual nou dies abans s'havia sotmès perquè li extirpessin un nòdul pulmonar benigne.

Velocitat de creuer

En Sarsuela s'adverteix que l'activitat institucional de l'Hereu ha adquirit en els últims anys la seva "velocitat de creuer", en particular des del seu matrimoni en 2004 amb Letizia Ortiz.

El naixement posterior de les seves filles Leonor i Sofia --a més de suposar una garantia institucional-- va permetre al Príncep mostrar a la societat una faceta fins llavors desconeguda, la d'amor per la seva família i de profunda preocupació per l'educació de les Infantes, que tots dos volen que tinguin una infància el més semblant a la d'altres nens de la seva edat.

Don Felipe va començar a incorporar-se a poc a poc a les seves funcions institucionals com a Hereu de la Corona --que no estan escrites en la Constitució-- amb anterioritat al seu enllaç, concretament des de 1996, una vegada que va acabar la seva formació superior (és llicenciat en Dret), que va completar amb un Master en Relacions Internacionals en l'Edmund Walsh School of Foreign Service de la Universitat de Georgetown (Washington D. de C.) i estades a Brussel·les.

En l'actualitat, és tinent coronel del Cos General de les Armes de l'Exèrcit de Terra (Infanteria), capità de Fragata del Cos General de l'Armada i tinent coronel del Cos General de l'Exèrcit de l'Aire, categories que ha aconseguit "sense dreceres" i realitzant els corresponents cursos per ascendir.

Des del 96, el Príncep realitza una mitjana anual de 320 actes oficials, 14 viatges a l'estranger, 62 discursos i rep a unes 1.300 persones a l'any, que solen ser properes a la seva generació, amb l'objectiu de mantenir-se informat de la realitat nacional i internacional.

Ha visitat a més de forma oficial la pràctica majoria de les Comunitats Autònomes i manté periòdicament trobades i reunions amb els òrgans constitucionals i amb les principals institucions de l'Estat amb l'objecte d'estar al corrent de les seves activitats.

El gruix dels seus viatges a l'estranger es desenvolupa a Iberoamèrica, ja que des del 96 assumeix la representació de l'Estat en les preses de possessió dels presidents de la regió i només s'ha absentat en una perquè el Govern així ho va decidir, la del president d'Hondures, Porfirio Llop, al gener de 2010, amb la finalitat de mostrar el rebuig d'Espanya al cop d'estat que mesos enrere va expulsar a Manuel Zelaya.

L'assistència a aquestes preses de possessió converteix al Príncep en un instrument de la política exterior d'Espanya i li ha brindat des de fa més d'una dècada una excel·lent oportunitat d'estrènyer llaços i entaular contactes amb els líders de la regió, un subcontinent que coneix en profunditat.

A més de desenvolupar un paper molt actiu en la promoció dels interessos econòmics i comercials d'Espanya i en el foment del coneixement de la llengua i cultura espanyoles en l'exterior, és president d'honor de diverses associacions i fundacions, com la Fundació Príncep d'Astúries, Príncep de Girona, Codespa, l'Associació de Periodistes Europeus o el Real Institut Elcano.

Fundació Príncep de Girona

Precisament els seus discursos en els premis Prínceps d'Astúries o en actes relacionats amb la nova fundació Príncep de Girona --dedicada a promoure el talent en els joves-- suposen l'expressió més elaborada de l'Hereu cap a la societat espanyola.

Les paraules que va pronunciar al desembre passat en la presentació de la Fundació Príncep de Girona a Madrid constitueixen un exemple d'això. Allí va animar a la seva generació a "recollir" el "testimoni de valentia i responsabilitat" de la Transició per situar a Espanya en el lloc que li correspon davant la crisi econòmica que travessa Europa i la constitució d'un nou ordre internacional el centre del qual de gravetat "s'està desplaçant de l'Atlàntic al Pacífic".

El propi don Felipe ha comentat que, lògicament, des de la seva majoria d'edat està disposat i a l'ordre per assumir la prefectura de l'Estat quan la destinació ho marqui. Persones del seu entorn han transmès que don Felipe exerceix les seves funcions com sempre ha fet, sense presses, sense prendre la seva destinació com una meta, sinó com la conseqüència lògica de la seva posició dinàstica, però sense pauses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH