La Caixa destaca la seva reorganització 'pionera' i 'coherent' amb la cultura de l'entitat

|

X. Prera.- Els números que acompanyen a les presentacions de resultats solen ser freds, fins i tot poc explicatius de l'activitat anual de les caixes i bancs que els presenten. No obstant això, el president de la Caixa, Isidre Fainé, ha resumit aquest laberint contable amb dues frases.

"2011 se las trae", ha dit Fainé en una frase imposible de traduir per explicar l'augment de les provisions que l'entitat que presideix ha reservat per a l'any que comença, i que ha condicionat els beneficis. Així, s'han registrat dotacions totals per 2.651 milions, en la seva major part per a insolvències crediticies.

L'altra frase ha estat per referir-se a la seva conversió en banc. "la Caixa sempre ha estat pionera, des del seu naixement en 1902 en resposta a una vaga històrica", ha recordat, fent un paral·lelisme amb l'operació que ahir va permetre veure néixer CaixaBank.

Els comptes de 2010

El benefici net recurrent de l'entitat s'ha situat en 1.507 milions d'euros, un 11,9% inferior a l'assolit en 2009, en un entorn de "durs ajustos" de preus.

L'entitat destaca que manté la seva elevada solvència, amb un 'core capital' del 8,6%, i liquiditat (19.638 milions d'euros), amb una morositat continguda (3,71%) i un augment de la cobertura fins al 70%, sense disposar del fons genèric per a insolvències, que es manté en els 1.835 milions del tancament de l'any 2009, gràcies a la capacitat de generació d'ingressos.

El nou banc

Més enllà dels resultats, Fainé ha insistit en la necessitat d'afrontar el futur liderant els processos que han de portar a la banca a superar les crisis. Ha perfilat un panorama econòmic gris fosc, i és en aquest sentit que ha destacat la importància de la reorganització escomesa.

Amb l'objectiu de complir amb els restrictius objectius de Basilea III, la Caixa ha creat CaixaBank, un banc que segons Fainé tindrà de per si un core capital superior al 8%, el percentatge exigit pel Govern espanyol per evitar la nacionalització. A més, i amb l'objectiu d'apuntalar la nova entitat, en breu s'engegarà una emissió de bons convertibles per valor d'1.500 milions d'euros.

Per a la cúpula de la Caixa la reorganització és "coherent" amb la cultura i la història social de l'entitat, i han assegurat que, malgrat el que alguns experts vaticinen, "l'obra social es mantindrà, garantirem les aportacions".

En definitiva, i per acabar amb una altra frase, la Caixa es proposa per al futur internacionalitzar-se ?ja està present a Àsia i Amèrica a través de les seves participacions- i adaptar-se al nou entorn exercint el mateix lideratge que fins ara. En paraules de Fainé, es tracta "de canviar per preservar allò que segueix sent essencial".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH