PRIMÀRIES: NOMÉS PER ESCOLLIR CANDIDAT?

Redacció Catalunyapress

Les primàries en qualsevol partit que s'atreveixi a fer-les no poden mai ser la reacció desesperada a les enquestes adverses, ni han de ser el camp de batalla per dirimir la lluita pel poder intern dels partits.

Els socialistes catalans van a primàries a dos ajuntaments estratègics: Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Montserrat Tura disputa el lideratge a Jordi Hereu i Jordi Menéndez a Ferran Villaseñor.

Tenen un risc evident les primàries: que la pugna entre els candidats generi trencadisses internes entre la militància i doni peu, als adversaris, a titllar de desgavell una dinàmica de transparència altament democràtica. Segurament per això els pretendents no es cansen de repetir que seran respectuosos i lleials entre si i evitaran les ganivetades per l'esquena però seria un error que aquesta noblesa fes rebaixar el to a l'hora de reivindicar el lideratge i a l'hora de remarcar els punts forts del projecte de ciutat.

Les primàries obliguen a mobilitzar militants i simpatitzants, però a més a més obliguen als pre-candidats a posar de relleu davant de tota la ciutadania la seva capacitat de lideratge i a explicitar els valors ètics que acompanyen i condicionen el seu projecte de ciutat. I han de mostrar també el perfil de l'equip humà que els acompanyarà. No es vota l'alcalde en unes eleccions. Es vota una llista d'aspirants a regidors encapçalada per qui aspira a ser elegit alcalde. Valors, projecte de ciutat, equip i lideratge són els quatre elements que juguen en la contesa electoral i que han d'estar presents ja en la dinàmica de primàries.

I en la conjuntura actual del PSC no hi ha dubte que la dinàmica de primàries ha de permetre de posar sobre la taula els eixos que inspiraran la renovació o regeneració del partit a pocs mesos d'un congrés que està cridat a reinventar el socialisme a Catalunya per a què pugui exercir d'oposició amb autoritat i pugui presentar-se amb credibilitat com alternativa de govern.

Senyors Hereu-Tura, Menéndez-Villaseñor, des d'ara vostès han d'ensenyar totes les cartes!. Més enllà de la família socialista i més enllà de Barcelona o Sant Cugat, no oblidin que la ciutadania de Catalunya seguirà els seus passos i estarà atent al seus missatges. Per a vostès les primàries són el 19 de febrer. Hi jugaran només els seus. Tanmateix, el "dia D", és a dir, el 22 de maig hi juguen tots els ciutadans de Barcelona i de Sant Cugat i el veredicte de les urnes aquell dia dirà si el partit socialista té futur. Els fonaments d'aquest hipotètic futur els estan posant vostès avui.

Josep M Balcells
Periodista i exdiputat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH