'Ja havíem estat xarxa abans que existissin les xarxes socials'

|

Coincidint amb el dia de Sant Francesc de Sales, considerat patró dels periodistes, el programa El Dia a la COM emetrà el proper dilluns des del Col?legi de Periodistes un programa especial per reconèixer la tasca dels professionals de les ràdios municipals. Ens ho explica el Director General de l'emissora, Francesc Triola.

Triola està convençut que les ràdios municipals amb estructures reduïdes estan perfectament preparades per superar la crisi actual, i que a més, en la mesura en què es mancomunen poden oferir un millor servei públic. És aquest servei públic i la important tasca informativa que fan els professionals de les més de 140 emissores de COM Ràdio el que vol reivindicar aquest programa, que s'emetra de 12.00 a 13.00 hores aquest dilluns.

--L'acte que se celebra el proper dilluns vol ser un homenatge als professionals de les ràdios municipals. Quina funció fan i en què consistirà l'acte?
--Les emissores municipals, tal i com diu la Llei de l'Audiovisual, han de donar un servei públic, i l'única manera de fer-ho és mancomunar esforços. Tots poden donar servei de 24 hores de música, però aquesta no és la funció d'una emissora pública. Per tant, aquests continguts socials, culturals o d'emergències només la poden donar els que estan col?ligats. Per això crec que la xarxa de COM Ràdio és cada dia més important.

Dilluns ens reunirem més de 140 professionals que cada dia han de donar aquest servei per intentar complir amb la garantia de participació ciutadana, per garantir la pluralitat social, l'activitat econòmica i cultura del seu entorn de proximitat, i perquè som necessaris i imprescindibles en emergències tant locals com globals.

Els professionals que treballen a les nostres ràdios són també garants de l'especificitat de la nostra llengua i de la cultura a cada municipi, i tenen la funció de mantenir aquestes singularitats locals de la parla.

En el Dia del Periodista, hem volgut fer aquest acte, que s'emetrà de manera conjunta a les 140 ràdios, per explicar a la població la feina d'aquests professionals.

--Durant la Transició, les ràdios municipals van tenir un paper molt important en la configuració d'un espai comunicatiu català. Després d'aquests anys d'efervescència, en quin punt es troben?
--Diria que hi ha diferents etapes. Al 1979 vam recuperar la participació ciutadana, que no havia estat possible durant la dictadura franquista. Això que ara es fa a través de les xarxes socials ho vam fer en un espai de proximitat, amb programes de preguntes directes de ciutadans a l'alcalde de la ciutat en qüestió, per posar només un exemple. Es va produir una 'obertura de micròfons' gràcies en part a una gran fornada de professionals que van créixer en aquest entorn.

Després, aquests periodistes van marxar a altres emissores comercials i d'àmbit nacional, i això va provocar que les emissores locals patissin una greu crisi. Aquesta crisi va fer que, els que van sobreviure, s'enfortissin molt, i van adequar les seves estructures al nou entorn. Aquestes dificultats van ser molt anteriors a la crisi actual dels mitjans, i ara les ràdios petites estan molt ben preparats per afrontar el repte d'informar a la ciutadania.

--I com ha estat la seva adequació al món globalitzat d'Internet i les xarxes socials?
--El fet de la hiperlocalitat és compartit entre les ràdios municipals i les xarxes socials. Aquest és un tema en què hem estat precursors, perquè el modus operandi de les actuals xarxes ja l'utilitzàvem a través de les ones hertzianes.

Si ara fem la comparació amb Facebook, cada ràdio té una massa crítica que la segueix a la xarxa. Al mateix temps, els comptes de les ràdios municipals estan connectats entre ells, i això fa que entre els oients-internautes de distintes ciutats hi hagi una relació. Això és una xarxa, i ja existia a la ràdio: ja havíem estat xarxa abans que existissin les xarxes socials. Per tant, el que fem és abocar-ho a un altre espai de distribució.

--Hi ha crítics que asseguren que hi ha massa 'soroll' a Internet. Com afecta això a les ràdios municipals?
--Dins d'aquest gran soroll que hi ha Internet, ens trobem que de vegades no podem tenir la certesa que les informacions que ens arriben són veraces, i en moltes ocasions no hi ha manera de validar-la. La informació local, i a això se li anomena fiscalització de la informació, podem contrastar-la nosaltres perquè hem estat al ple municipal, o perquè hem passat per l'obra de la que informem. Això, indubtablement, ens ha de fer forts.

--Pel que fa a la crisi, que ha esmentat abans, podem dir que el model de ràdios municipals l'ha superat?
--El model de ràdios municipals l'ha superat en tant en quant cada cop treballem més en xarxa. Com més en xarxa treballem, donarem més servei públic i tindrem una millor rendibilitat social.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH