PLATERO, DELIA I JO

Redacció Catalunyapress

¡Com no recordar a Delia, la meva mestra de cinquè de primària a l'escola número 98, que em va ensenyar, en llargues tardes d'hivern, l'anàlisi gramatical! Classes de quaranta alumnes ben disciplinats perquè si no... ! Aquell Montevideo dels anys cinquanta avui em sembla una ciutat a la manera de l'Atenes de Pèricles. El país portava llargs anys de democràcia burgesa i de llibertat religiosa i filosòfica. Distants de qualsevol avatar cívic, els escassos i innecessaris militars envellien en les seves casernes. L'horrenda paraula dictadura pertanyia a llocs aliens a la nostra imaginació. El President de la República passejava el seu gosset sense escorta alguna: el magnicidi era un fet impensable. Els sindicats obrers eren autèntics i poderosos. La pàtria era un recer, no una imposició. D'allà el nostre amor al terrer, que només és vàlid quan es viu en llibertat, sense falses exigències tel·lúriques o nacionalistes.

Obro, a l'atzar, Platero i jo: 98. LIPIANI: "Tira't a un costat, Platero, i deixa passar als nens de l'escola." Delia tenia la seva Bíblia gramatical: Platero i jo. ¿D'on aprendre l'idioma, sinó dels grans escriptors? El poble parla; els escribes, recullen. Els gramàtics compilen. És l'idioma. Els gramàtics, generalment, no escriuen literatura. Senten gran temor a equivocar-se. Guarden una catedràtica por al ridícul i a la crítica que ells mateixos alimenten per menjar d'ella. Els que escrivim tenim el mateix temor però el nostre ignorant abrivament ens fa imprudents.

Abans que l'estructuralisme condís, les qüestions gramaticals es resolien amb el subjecte i el predicat; amb els complements, una mica d'intuïció i poques coses més. Així em va ensenyar Delia l'idioma espanyol. Delia va saber triar autor: Juan Ramón. Delia va saber triar: "Platero és petit, pelut, suau." "-Tien' asero..." "Té acer. Acer i plata de lluna, al mateix temps." Sense l'entusiasme literari de Delia, potser, jo no estaria escrivint ara això. La meva mestra guardava, en el seu tremp, l'enteresa de l'acer i, al mateix temps, plata de lluna en el seu cor, que no és poc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH