Apòstols de la uniformitat

Redacció Catalunyapress

La utilització de les llengües cooficials al Senat ha coincidit en el temps amb el debat sobre la viabilitat de l'Estat autonòmic. I això ha fet aflorar un exèrcit d'apòstols que, des de posicions antagòniques, preconitzen acabar amb la "complexitat" política i lingüística de l'Estat espanyol. Des de posicions aparentment racionals es defensa el retorn a l'Espanya 'una i gran' o a la Catalunya independent i monolingüe. De fet, totes dues posicions es retroalimenten i legitimen. Aquest dimecres expressaven amb claredat i contundència aquestes postures dos catalans que escriuen a 'El Mundo': Arcadi Espada i Salvador Sostres.

Gestionar la complexitat és difícil i esgotador. Però les solucions simplistes, aparentment senzilles i que pretenen ser definitives solen ser impossibles d'aplicar o tenir uns costos brutals en termes de llibertat, econòmics, i, en massa ocasions, de vides humanes.

Pretendre reuniformar Espanya només és possible des de la confrontació i, segurament, des de la utilització de la força. En qualsevol cas, l'impacte, en termes de llibertats individuals i col·lectives, seria immens. I el conflicte polític té sempre un fort impacte en l'economia. El mateix que declarar la independència unilateral de Catalunya i preconitzar el monolingüisme per al nou Estat.

Per bé o per mal, no partim de zero. Voler imposar societats homogènies allà on no ho són mai no acaba bé.

Un sol estat i una sola llengua en el món seria un disseny perfecte si Déu - per als que hi creuen - així ho hagués decidit. Però, com que la realitat és molt altra, gestionem la complexitat i el conflicte amb respecte mutu, negociació i pactes. És més pesat, pot arribar a ser desesperant, però sempre és millor- almenys per als que viuen aquí i ara- que les solucions 'definitives' que pretenen acabar per sempre són els problemes. A la Història, que per desgràcia tendeix a repetir-se, em remeto.

Francesc Moreno
director d'El Debat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH