Salvador Fernández reclama un acord polític i social ampli i rigorós en les reformes estructurals

|

El president de la Diputació d'A Corunya, Salvador Fernández Moreda, s'ha referit així durant els "Esmorzars de la Fundació Democràcia i Govern Local" ? que compten amb la col·laboració de PressDigital-, en els quals ha pronunciat la conferència "La gestió pública Local: Present i futur".

En la seva ponència, Fernández ha fet un diagnòstic sobri al situació dels governs locals en "un canvi d'era", en la qual s'estan succeint una sèrie de transformacions i davant les quals es fa necessari un excepcional esforç d'adaptació "que només pot ser realitzat des de la negociació, el consens i l'acord estable", ha dit Fernández.

En aquest sentit, el president de la Diputació d'A Corunya, que ha qualificat la crisi econòmica com a general, intensa, duradora i singular, ha situat el repte més clar que tenen els ens locals a fer front a reformes estructurals "necessàries i inajornables com a única forma de dotar-los d'estabilitat i credibilitat, a través de l'acord polític. Social ampli, seriós, rigorós i compromès", ha dit.

En el diagnòstic que ha fet, Fernández ha situat l'escassa participació del sector local en la despesa pública total. "Fa 25 anys demanàvem el 25% del finançament de l'estat. Llavors estàvem en el 11% i ara en el 14%". El mapa dels municipis espanyols, caracteritzat pelr la seva heterogeneïtat; la pluralitat d'ens locals, a l'indeterminació de les competències locals o la insuficiència financera han estat uns altres dels eixos del seu diagnòstic.

Quant a les propostes, Fernández ha situat diferents reptes: "Simplificar i racionalitzar l'actual mapa administratiu local espanyol en llaures a l'economia, l'eficàcia i l'eficiència econòmica i social"; la clarificació competencial dels ens locals o la participació dels ens locals en els tributs de l'Estat, amb dos trams: un destinat a finançar les despeses corrents i un segon orientat a finançar noves inversions per garantir l'equilibri i la solidaritat interterritorial.

En l'àmbit de la Comunitat Autònoma Gallega, el president de la Diputació de la Corunya ha reiterat que "els ciutadans de Galícia mereixen un estatut d'Autonomia equiparable a uns altres que s'han aprovat ja per a altres comunitats Autònomes". En aquest sentit, ha destacat com a essencial l'organització territorial de Galícia i un pacte local que "a la meva manera d'entendre defineixi les relacions interadministratrives que permetin la col·laboració, la cooperació i la coordinació permanents".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH