El fons de reserva 'salva' el superàvit de la Seguretat Social

|

El superàvit de la Seguretat Social va caure un 71,97% en 2010 i va tancar l'any en 2.382,97 milions d'euros, el que suposa el 0,2% del PIB, tal com estava previst en el pla de reducció del dèficit, segons ha anunciat el secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado.

Els 2.382,97 milions són conseqüència d'uns ingressos de 122.484,55 milions d'euros, el que suposa un descens del 0,97%, mentre que les obligacions reconegudes (els pagaments) es van situar en 120.101,58 milions d'euros, un 4,55% més.

Segons Granado, aquestes xifres constaten que s'han complert les previsions en matèria de despeses i ingressos i que només una inflació major de la prevista al tancament de l'any ha desviat en 400 milions la previsió inicial de superàvit per al sistema de Seguretat Social (uns 2.800 milions).

Preguntat per si les dades de tancament són bons o dolents, Granado ha admès que li hagués agradat un balanç "millor", encara que si es compara la situació espanyola amb les administracions de Seguretat Social d'altres països, els resultats són bons. No obstant això, només el fons de reserva ha evitat que el superàvit fos dèficit.

El fons de reserva té 64.375 milions

D'altra banda, Granado ha destacat l'increment en 5.000 milions de les dues principals reserves de la Seguretat Social, el fons de reserva en 4.350 milions i el fons de prevenció de les mútues i accidents de treball en 580 milions.

Dels 4.350 milions addicionals del fons, uns 1.700 milions provenen de la dotació addicional del Govern i 2.600 milions dels interessos, ja que la rendibilitat s'ha situat prop del 4% i segueix creixent en paral·lel a l'augment de la rendibilitat dels tipus d'interès del deute espanyol.

En aquest sentit, el secretari d'Estat ha aclarit que el 88% del fons, que explica actualment amb 64.375 milions d'euros, està invertit en deute espanyol, alguna cosa que la Seguretat Social pretén seguir fent en el futur.

Cauen les cotitzacions socials

En analitzar les dades més concretes, les cotitzacions socials han ascendit a 105.682,72 milions d'euros, el que representa una disminució interanual de 0,82 punts respecte a 2009.

A més, en aquests moments, el Govern ha ajornat a les empreses el pagament de cotitzacions per valor de 8.000 milions per evitar que cap d'elles caigui, ja que, com sosté Granado, si les empreses van bé, la Seguretat Social també va bé.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH