Les accions de Repsol cauen més d'un 3% després de la venda d'accions de CatalunyaCaixa

|

CatalunyaCaixa ha venut la seva 1,63% a Repsol YPF per 448.000.000 a través d'una col.locació accelerada en el mercat d'accions realitzada per UBS Limited entre inversors professionals i qualificats.

Amb aquesta desinversió, l'entitat catalana abandona Repsol amb una plusvàlua de 186 milions i aconsegueix una millora de 32 punts bàsics en la seva solvència. La venda, assegura CatalunyaCaixa en un comunicat, s'ha realitzat al màxim valor de l'acció des de fa dos anys i mig.

En una nota enviada al supervisor borsari, UBS explica que el preu de la col.locació ha estat de 22,56 euros per acció i que, en concret, el banc suís ha procedit a vendre la participació del 5,02% a Repsol controlada per la societat conjunta Repinves, en la qual participaven La Caixa i CatalunyaCaixa.

UBS Limited explica que s'ha posat al mercat un paquet de 61 milions d'accions de la petroliera, corresponents a la totalitat de la participació de Repinves, de les quals 41 milions han estat adquirides per Criteria i 19 milions, pels inversors del mercat.

El grup d'empreses de participades de La Caixa, Criteria, ha comprat en aquesta operació la seva part de Repinves, el que equival a un 3,39% de Repsol, de manera que, a efectes pràctics, la caixa catalana passa a controlar aquest paquet accionarial de forma directa i reordena amb això la seva participació. Criteria té ara un 12,97% de Repsol de forma directa.

Venda "excel.lent"

Per la seva banda, CatalunyaCaixa assegura que la seva desinversió s'ha realitzat en un moment "òptim de mercat", fet que li ha permès obtenir un valor "equiparable amb valors anteriors a la crisi". "El resultat de l'operació és excel·lent i més tenint en compte que l'entitat havia cobrat el dividend del 0,525 euros per acció la setmana passada", afirma.

La desinversió, assenyala la caixa catalana, s'ha realitzat "superant les estimacions" i li permetrà elevar la liquiditat en prop de 450 milions d'euros, fet que redundarà en una millor solvència i capacitat per afrontar els reptes del 2011 "en una posició de major fortalesa".

CatalunyaCaixa destaca a més la seva condició de primera entitat del sistema financer espanyol que ha tancat completament el seu procés de fusió amb una estratègia centrada en la banca minorista, amb la renovació dels seus òrgans de govern, amb el seu equip directiu definit, i amb una nova marca.

Aigües remogudes a Repsol

A Repsol les aigües baixen tèrboles. És públic que el màxim accionista, Luis del Rivero, desitja la presidència de la petroliera, que té Antoni Brufau. És en aquest sentit que s'entén l'interès del president de Sacyr a l'entrada dels indis de Asser en l'accionariat de Repsol.

El paper de Criteria

Al preu de la venda, en la que el 5,02% de Repinves s'ha valorat en 1.383 milions, el 3,39% que Criteria passa a assumir de forma directa té un valor de 931 milions. Criteria es manté d'aquesta manera com a segon principal accionista de Repsol, amb un 12,97%, per darrere de Sacyr, que té un 20%.

Fonts del sector han indicat a Europa Press que aquesta operació mostra d'una banda el compromís de Criteria amb Repsol, ja que ha tingut l'oportunitat de vendre participacions i no ho ha fet, i d'altra banda la manca de concreció del supòsit desig de la índia Essar d'entrar a la petroliera, ja que la venda s'ha fet al mercat.

Així, La Caixa ha elevat en un 1,15% la seva participació a Repsol YPF des de setembre i disposa actualment d'un 12,97%, controlat en la seva totalitat de forma directa per la seva grup d'empreses de participades, Criteria. En total, aquestes accions tenen un valor de 3.501 milions d'euros.

Cotització

Després de l'operació, les accions de Repsol han caigut més d'un 3% fins a situar en els 22,285 euros l'acció. Les de Criteria, per la seva banda, no han patit penalització, i la seva cotització ha seguit estable.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH