Pànic demoscòpic en el PSC

Redacció Catalunyapress

Bé, tindrem primàries a Barcelona. De setmanes i setmanes d'indecisió hem sortit amb una altra indecisió i altres dubtes encara més profundes. Sembla ser que a la direcció del PSC li van els reptes difícils i amb això arrossega a tot el partit a una situació difícil, incòmoda i amb pocs marges.

En el PSC hem de ser l'únic partit que decideix escollir els seus candidats a les municipals 2 mesos abans d'eleccions. Com si els candidats a alcaldes o alcaldesses es poguessin improvisar. Alguna cosa que hem atribuït a CiU durant anys, que és presentar candidats estrelles que no es coneixen la ciutat i que no coneixen la vida municipal barcelonina, des de la direcció del PSC pretenen que ara cometem aquest mateix error enfront de l'únic candidat de CiU que sí es coneix la ciutat. Una cosa demencial.

El problema és una situació de pànic. Pànic perquè les enquestes van malament a Barcelona. I per pura demoscòpia presentem una alternativa que permeti solucionar la situació. Una demoscòpia en la qual volem confiar quan hi ha errors com una casa en ella... No importa la pregunta "¿Vostè prefereix a Hereu o a Tura com a candidat al PSC?" sinó la de "¿Si Tura es presentés pel PSC a Barcelona vostè deixaria de votar a Trias o Fernández Díaz?", una pregunta que no es fa i que a més el votant no pot respondre. Perquè no ens enganyem, els ciutadans no dediquem moltes energies a la política i a decidir, decidim sobre certeses no sobre hipòtesis. Decidirem si preferim a Tura sobre Trias o un altre candidat d'un altre partit en el moment que sapiguem que Tura és candidata segura. Per tant, fer plantejaments demoscòpics sobre si Tura té millor tiratge electoral que Hereu o a l'inrevés és un error com una casa. Importa més el fer un projecte creible i sòlid que tirar de l'estrella dels candidats.

Però ni la demoscòpia és bona consellera per prendre decisions de calat, i les enquestes ja eren dolentes fa un any. La decisió de presentar candidats alternatius a Hereu o demanar-li que es retiri hauria d'haver estat presa abans. El problema és que la direcció ha jugat al regateig curt, ha volgut afeblir a Hereu amb filtracions i marejant la perdiu al voltant del candidat.

I el problema el tenim ara els militants del PSC de Barcelona que ens plantegen unes primàries a destemps, tard i malament muntades en forma. Ens obliguen a triar entre un alcalde que ells mateixos han col·laborat a afeblir-li, i una candidata que està improvisada i que també té els seus punts fluixos. Ens obliguen a cremar capital polític, sigui el de Jordi Hereu, un excel·lent alcalde amb una gestió impecable, sigui el d'una de les millors exconselleras de la Generlitat, la de Montserrat Tura.

Jo assumeixo part de la responsabilitat que em toca com a membre de la direcció del PSC de Barcelona. Vaig plantejar el problema als meus companys de l'executiva del PSC de Barcelona relativament tard (al novembre) i vam acabar debatent en una direcció. Però com a mínim es va debatre i es va prendre la decisió, una decisió col·legiada que secundo, més enllà de la qual fos la meva opinió, i era la d'apostar per Jordi Hereu. Mentre la direcció nacional del PSC no va prendre cap decisió, va deixar morir el tema fins que el pànic demoscòpic els ha dominat.

Si més no, les primàries han servit com a revulsiu perquè Hereu es mostri més agressiu mediàticament, perquè tinguem dos candidats d'alta qualitat com Jordi Hereu i Montserrat Tura, i per apartar durant unes setmanes a Trias del focus mediàtic. Si d'això pot sortir un candidat més fort, benvingut sigui, el trist és que podríem haver plantejat això molt abans, no improvisar. I d'aquest error no podem donar la culpa a les polítiques regressives de Zapatero, de la crisi, o de la conjuntura sociopolítica. Aquest error és únicament atribuïble al PSC.

Ah... si, i a les primàries crec que tinc clar el vot, encara que abans de fer-ho públic i explicar les meves raons donaré una oportunitat a escoltar a l'alternativa les seves propostes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH