Mútua Madrilenya compra a Criteria el 50% de Vidacaixa-Adeslas Seguros Generales

|

L'import de l'operació ha ascendit a 1.075 milions i inclou un acord per a la distribució exclusiva i indefinida dels productes de Salut, Llar, Actuacions i dels restants rams de No Vida a través de les 5.400 oficines de "la Caixa", la major xarxa del país.

Mútua Madrilenya nomenarà al President Executiu de Vida Caixa-Adeslas Seguros Generales i tindrà el lideratge de la gestió de la societat, que inclou la major asseguradora espanyola de salut.

Els ingressos per primes de Mútua Madrilenya ascendiran a 3.300 milions d'euros en 2011, amb el que passarà del 7è al 2n lloc en el rànquing assegurador No Vida i al primer en el ram de Salut.

Mútua Madrilenya afrontarà l'operació amb recursos propis, sense acudir a finançament extern, per la qual cosa mantindrà el seu nul endeutament i el major ràtio de solvència del sector assegurador.

L'import de l'operació ascendeix a 1.075 milions d'euros i inclou un acord comercial per a la distribució en exclusiva i de forma indefinida dels productes de Salut, Llar, Actuacions i dels restants rams de no vida, a través de les més de 5.400 oficines de la xarxa comercial de "la Caixa", la major del país, o de qualsevol altre canal de distribució de l'entitat. "la Caixa" explica actualment amb una base de 10,5 milions de clients.

Mútua Madrilenya durà a terme l'operació amb recursos propis, per la qual cosa no necessitarà finançament extern, i mantindrà el seu nul endeutament i elevada solvència, la més alta del sector assegurador a Espanya i a Europa. Referent a això, el ràtio de solvència No Vida de Mútua Madrilenya se situa actualment en l'1.908%, 19 vegades el mínim exigit per la Llei.

L'asseguradora presidida per Ignacio Garralda nomenarà al president executiu de VidaCaixa-Adeslas, que tindrà vot dirimente en el Consell d'Administració. Aquest càrrec serà ocupat per Juan Hormaechea, actual Director General de l'Àrea Asseguradora de Mútua Madrilenya. Per la seva banda, el Grup "la Caixa", presidit per Isidre Fainé i dirigit per Juan María Nin, nomenarà al director general de societat. Aquest càrrec ho ocuparà Javier Murillo, actual director general adjunt executiu de Vidacaixa Grup, S.A.

La posició de control de Mútua en la nova societat li permetrà consolidar-la en els seus comptes per integració global, amb el que veurà incrementar-se aquest any els seus ingressos per primes fins als 3.300 milions d'euros.

L'operació, de la qual s'han exclòs els hospitals d'Adeslas que romandran sota la titularitat de Criteria, va ser aprovada ahir pels consells d'administració de Mútua Madrilenya i Criteria i es materialitzarà en el tercer trimestre de l'any, una vegada obtingudes les autoritzacions administratives necessàries. Després d'això, l'accionariat de Vidacaixa-Adeslas Seguros Generales, societat d'assegurances No Vida, estarà compost per Mútua Madrilenya (50%), Criteria (49,9%) i accionistes minoritaris.

Mútua Madrilenya ha explicat per a aquesta operació amb l'assessorament financer i legal de Deloitte Corporate Finance i de Cuatrecasas, respectivament, mentre que Criteria ha estat assessorada per UBS i Uría i Menéndez.

Capdavanter en assegurances de salut

Amb aquesta operació Mútua Madrilenya liderarà el rànquing d'assegurances de salut a Espanya, ja que la posició de lideratge que mantenia Adeslas es reforçarà amb la incorporació d'Aresa. Ambdues empreses representen més d'un 25% de la quota de mercat de les assegurances de salut i al voltant de 3,5 milions de clients.

D'altra banda, Mútua Madrilenya ascendirà fins a la segona posició del rànquing nacional d'assegurances No Vida, des del setè que ocupava, amb una quota de mercat conjunyeix del 10%, i es posicionarà també com el quart grup
assegurador del país incloent el negoci de vida.

Segons Ignacio Garralda, President de Mútua Madrilenya, "aconseguir de forma orgànica el volum de cosines resultant de l'adquisició portaria a Mútua Madrilenya entre 17 i 18 anys estimant un creixement anual del 5%. Amb l'aliança
amb La Caixa aconseguim, per tant, fer un pas de gegant en el sector assegurador en el seu conjunt i passar a liderar, en concret, l'àrea de Salut".

Per a Isidro Fainé, President de "la Caixa" i de Criteria CaixaCorp, "aquesta aliança estratègica entre Mútua Madrilenya i el grup "la Caixa" contribuirà a la intensificació del desenvolupament de l'estratègia d'assegurances en tots dos grups i redundarà en benefici dels clients existents i futurs, que disposaran del millor servei i qualitat de producte a tarifes competitives. De la mateixa manera, "la Caixa" es convertirà en el proveïdor preferent de serveis bancaris per als clients de Mútua Madrilenya, la qual cosa proporcionarà grans oportunitats de col·laboració entre ambdues entitats."

L'aliança amb La Caixa en banca-segurs No Vida i l'adquisició del 50% de Vidacaixa-Adeslas s'emmarquen en l'estratègia de diversificació tant geogràfica com de canals i productes establerta en el Pla Estratègic 2009-2011 de Mútua Madrilenya, que també contemplava aprofitar oportunitats de creixement inorgànic per accelerar el desenvolupament de la companyia.

Major diversificació


De fet, amb aquesta operació, Mútua Madrilenya passarà a tenir fora de Madrid el 56,6% del seu negoci, enfront del 30% actual, incrementant de forma significativa el seu posicionament en àrees d'elevat interès com Catalunya, Llevant i Andalusia, augmentant també el seu pes en ambdues Castillas i Galícia.

El President de Mútua Madrilenya, Ignacio Garralda, va recordar que "en la passada Junta General vaig anunciar que el nostre Grup havia entrat en una nova fase d'expansió del negoci i diversificació del patrimoni que passaria per la recerca d'aliances i acords amb el sector bancari, la qual cosa es materialitza ara amb La Caixa, la major institució financera per nombre d'oficines a Espanya".

Per als assegurats i mutualistes de Mútua Madrilenya, l'adquisició del 50% de Vidacaixa-Adeslas i l'aliança de distribució amb "la Caixa" representarà la seva pertinença a un grup assegurador més diversificat i capaç d'oferir-li majors cobertures, tant pel que fa a serveis de Salut com als d'Actuacions i Llar, així com una major eficiència derivada de la major presència i diversificació geogràfica. Tot això permetrà, a més, tenir més capacitat per reforçar la seva política de reversió de beneficis als mutualistes.

El Grup Mútua Madrilenya compta amb una cartera de 2,4 milions d'assegurats i uns ingressos per cosines en 2009 d'1.293 milions d'euros. Opera en les modalitats d'assegurances d'automòbils, motos, defensa jurídica, accidents i
malaltia, assistència sanitària, vida, decessos, assistència en carretera, multirisc llar, responsabilitat civil general, fons d'inversió i de pensions.

Mútua Madrilenya va tenir el passat any una excel·lent evolució malgrat el comportament del mercat. Fins a setembre, la contractació de noves pòlisses va créixer un 36% i els ingressos per cosines un 4,1%. Solament en el ram d'actuacions les cosines van augmentar un 3,1%, enfront de la caiguda mitjana de l'1,1% experimentada pel sector. Per la seva banda, la seva gestora de fons Mutuactivos s'ha convertit en 2010 en la primera independent de bancs i caixes per patrimoni gestionat.

Criteria CaixaCorp, per la seva banda, és el major grup inversor d'Europa amb participacions en empreses financeres i de serveis. El seu President és Isidro Fainé i el seu Vicepresident Juan María Nin, ocupant el càrrec de Conseller Director General Gonzalo Gortázar. La companyia té com a accionista de referència a "la Caixa" i cotitza al mercat continu de la borsa espanyola des d'octubre de 2007.

La cartera de participacions empresarials de Criteria és la més important d'Espanya en volum total d'actius bruts (GAV), amb un valor a 30 de setembre de 2010 de 22.780 milions d'euros.

VidaCaixa Adeslas és la companyia d'assegurances No Vida de Criteria i integra Adeslas. Des dels seus inicis ha centrat la seva activitat principalment en el ram de Llar, aconseguint al tancament de 2009 les 800.000 pòlisses. A l'abril de 2007 va entrar en el ram d'Actuacions, on compta amb més de 230.000 pòlisses, i també està present en el ram d'Accidents per a particulars i en els rams de Comerços, Comunitats i Protecció de Pagaments. Incloent a Adeslas, que compta amb 3,2 milions d'assegurats, els ingressos per cosines en 2009 van ascendir a 1.622 milions d'euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH