DE LES FUSIONS BANCÀRIES

Redacció Catalunyapress

La veritat és que un no deixa de sorprendre's de les notícies sobre economia. Que si els atacs a l'euro, a la moneda europea per part dels fons especulatius. Que si els països referents del neoliberalisme s'han anat al garete amb les seves polítiques. Polítiques que ens volen ser implantades a tots els ciutadans, però que no s'atreveixen a dir-ho. Que si les entitats bancàries, llegeixi's caixes d'estalvis i bancs, s'han de fusionar per fer-les més fortes i competitives. Que si fusions fredes d'aquestes entitats, etc.

S'han bolcat diners públics, de tots els espanyols, per treure a flotació la banca. No és la primera vegada que es fa. Recordo els casos de rescat de Banca Catalana, Banesto, les fusions que ens van portar a reunificar l'antic Banc de Bilbao, al de Vizcaia, al Central, a l'Hispano Americano, Caja Postal, Argentaria, etc. D'aquí van aparèixer amb força el Santander, el BBVA, s'han mantingut el Pastor, el Popular, etc.

Però les diverses injeccions de diners públics no ha portat la contrapartida que l'administració controli les entitats bancàries, que seria, en la meva modesta opinió, el lògic. Si jo, Estat, et poso diners per salvar-te, jo pas a controlar-te. ¿No creuen vostès? D'altra banda, el tema de la bombolla immobiliària, amb el seu esclat, ha deixat als bancs i caixes, amb les seves caixes fortes, plenes de maons, en forma de deutes dels constructors i dels hipotecats.

I no he vist cap entitat bancària, entonar el mea culpa per les seves polítiques d'aixetes obertes a preu fet, les seves publicitats de finançament fent creure als ciutadans del carrer, que eren poc menys que molt rics. I tampoc he vist cap entitat bancària querellar-se contra els seus administradors per aquesta política que els ha portat gairebé al col·lapse. Al contrari, aquests administradors han sortit amb indemnitzacions blindades multimilionàries, mentre d'altra banda, el Banc d'Espanya demana reformes laborals, a les entitats bancàries, se'ls concedeixen prejubilaciones a preu fet.

I parlant d'administracions, l'Estat tampoc ha fet molt per treure una normativa que obligui a aquestes entitats a rebaixar les taxacions sobrevalorades de les hipoteques. Sobretot per evitar que els que es van creure aquesta publicitat, perdin tot allò pel que han tractat de lluitar, encara que fora en inferioritat de condicions. Tampoc albiro cap mesura legislativa que porti a aquests ciutadans que van perdre l'ocupació al fet que no perdin el seu habitatge. O que, almenys, no mantinguin el seu deute.

Perque tots aquests experts bancaris callen que, al nostre país, a més de perdre la teva casa, segueixes havent del banc. I tampoc semblen saber-ho els administradors de justícia que dicten embargaments. Es demanen FUSIONS BANCÀRIES per evitar el col·lapse del sistema financer, quan per part de l'Executiu i del legislatiu, es poden fer coses perquè els soferts estalviadors, els treballadors insegurs de mantenir la feina, els pensionistes, els aturats, els prejubilats per força, NO SIGUIN FOSOS PER LES ENTITATS BANCÀRIES.

Ja tenim damunt el 'tarifazo' elèctric, del gas, del bus, del metre, la congelació salarial de NISSAN, malgrat les ajudes públiques. El de les elèctriques, ve des de lluny, però sembla ser que els feia falta per pagar el sou d'assessor d'un ExPresident multiempleat, que cobra gairebé 80.000 ? de les arques públiques. El del gas, porta temps, però més del mateix, un altre ExPresident d'assessor amb un sou anual que molts ciutadans no ho cobraran en gairebé la meitat de la seva vida laboral. El que s'ha dit, aquí sembla que els únics que anem a ser fosos, serem els de sempre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH