DONAR EN TEMPS DE CRISI

Redacció Catalunyapress

Amb aquest butlletí digital impulsat des de l'Associació de Donants de Sang de Barcelona, volem facilitar un nou espai de comunicació entre els diferents sectors implicats en la donació de sang, teixits o òrgans.

L'objectiu final és fer més visible, socialment parlant, el compromís de la ciutadania entorn els valors de l'humanisme, l'altruisme, la solidaritat i el voluntariat entre d'altres. Perquè ser donant implica dur a terme un acte de generositat cap els altres de manera anònima i sense esperar res a canvi.

D'altra banda, cal tenir present que aquest gest de generositat que comporta la donació de sang és totalment necessària per garantir una assistència mèdica de qualitat en el nostre sistema sanitari. A Catalunya es fan entorn a 700 intervencions quirúrgiques diàriament i d'aquestes, aproximadament el 60% necessiten sang o algun dels seus derivats.

En aquest sentit, volem recordar que l'any 2010 Barcelona va exercir la capitalitat mundial de la donació de sang i va rebre el reconeixement de la comunitat internacional, en el transcurs dels actes centrals adreçats als donants voluntaris, celebrats el passat 14 de juny.

De fet, aquest reconeixement el va concretar l'OMS en el model de donació de Catalunya, que es fonamenta en un potent Banc de Sang i Teixits per a tota Catalunya, que per la seva dimensió i qualitat transfusional, garanteix el subministrament de bosses de sang i hemoderivats a la xarxa hospitalària catalana. I, en segon terme, per la xarxa organitzada de voluntaris arreu del nostre territori.

Val a dir que al finalitzar les tradicionals Festes de Nadal, les reserves de sang solen ser més baixes del que és habitual però, en canvi, les necessitats no disminueixen. Només a tall d'exemple, cal tenir present que cada tres segons algú necessita sang a Catalunya i que una de cada 10 persones que entra a un hospital necessita sang. És per això que reclamem l'atenció de la ciutadania.

En conseqüència, aquesta vegada l'èmfasi i la il?lusió la centrem en la nova Marató de Donació de Sang dels pròxims dies 14 i 15 de gener. Aquest esdeveniment, organitzat sota el lema "Que corri la sang", és la convocatòria de donants més important de Barcelona.

Amb el prec que ens ajudeu a fer la màxima difusió d'aquesta activitat cívica i solidària, us convidem a visitar el web de la marató i donar un pas endavant per fer córrer la sang solidària.

Tothom hi serà benvingut per fer possible aquesta nova fita, perquè com diu l'OMS, "la salut és una responsabilitat compartida" que afecta a tota la ciutadania.


Antoni Serratosa Serdà
President de l'Associació de Donants de Sang de Barcelona

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH