Catalunya va vendre fins a octubre més habitatges que en tot 2009

|

Europa Press.- La compravenda d'habitatges a Catalunya en els primers deu mesos de 2010 ha estat superior a totes les transaccions realitzades durant 2009, segons les dades de la transmissió de drets de la propietat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollides en l'Informe continu sobre el sector de l'habitatge, que elabora mensualment la Conselleria de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat.

A Catalunya es van vendre fins a octubre unes 47.700 habitatges, mentre que en tot 2010 van ser 45.600. La millora al mercat immobiliari s'ha produït pel repunt de les operacions a la província de Barcelona, ja que a Girona, Tarragona i Lleida la variació anual segueix en percentatges negatius.

Aquesta variació interanual subratlla que a Barcelona van créixer les operacions un 10,7%, mentre que a Lleida van caure un 18,3% i també es van reduir un 3% a Girona i un 2,2% a Tarragona.

Recessió des de juliol

L'evolució mensual de la compravenda d'habitatges a Catalunya presenta un escenari de caigudes en les operacions des del mes de juliol d'aquest any, amb tendència a situar-se al voltant de les 3.000 operacions mensuals i tornar així als mínims d'abril de 2009. El cessament en el desgravament fiscal per la compra d'habitatges a partir del proper any podria agreujar aquesta tendència.

Al mateix temps, els preus han seguit reduint-se en la nova construcció, i la mitjana de 2009 reflecteix un descens del 10,2% per al conjunt de Catalunya, la qual cosa fixa el preu del metre quadrat construït en nivells inferiors als de 2006.

Baixa l'atur en la construcció

L'informe assenyala també que, per primera vegada des de juny de 2007, s'ha reduït l'atur registrat en el sector de la construcció, ja que mentre 2009 va tancar amb més de 100.000 aturats en aquest sector, al novembre de 2010 eren entorn de 94.000.

Així mateix, fins al mes de setembre i prenent com a referència el nombre de projectes visats pels col·legis d'aparelladors, s'ha registrat una recuperació en l'inici de noves obres, amb un increment interanual del 31,5% a Catalunya, fonamentalment gràcies a l'embranzida de Barcelona.

Mancant tancar les dades de 2010, fins a setembre es van iniciar a Catalunya 10.900 habitatges, enfront de les 12.300 de l'any anterior. Malgrat això, les xifres queden molt allunyades dels més de 30.000 habitatges que s'iniciaven cada trimestre durant els períodes de màxima bonança en 2006.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH