La retallada d'alts càrrecs a la Generalitat és menor de l'anunciada per Artur Mas
 

|

La reducció d'un 23% d'alts càrrecs de la Generalitat, anunciada pel 'president' Artur Mas, s'ha quedat, de moment, limitada, a la vista de les xifres que resulten de la reestructuració, aprovada per decret i publicada en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), d'11 dels 12 departaments de l'Executiu català. CiU i PSC discrepen ara sobre el percentatge i quantia d'aquestes retallades en comparació amb el Govern del tripartit.

Segons aquestes dades, i a l'espera que es tanqui l'organigrama amb la composició definitiva de la Conselleria de Governació i Relacions Institucionals, el nombre de secretaris sectorials, directors generals i càrrecs del mateix rang és de 188. Si a ells se sumen el president, els seus 11 consellers, els 12 secretaris generals i el secretari del Govern, la suma ascendeix a 213 persones, solament 14 menys que les que comptabilitza el tripartit en la seva última etapa al Govern de la Generalitat.

CiU i PSC discrepen ara en els paràmetres del càlcul i en la guerra de xifres, de la qual, de moment, ERC i ICV-EUiA es mantenen al marge.

Discrepància en els paràmetres

La discussió radica, en essència, a explicar com a alts càrrecs als presidents i directors dels organismes públics autònoms, com els instituts i les agències. Els socialistes insisteixen que en dependre directament de les conselleries i no tenir òrgans de direcció propis, com succeeix amb moltes empreses públiques, formen part, per llei, de l'estructura central de l'Administració autonòmica. Un cas paradigmàtic és el del Departament de Territori i Sostenibilitat, al que s'adscriuen 14 organismes d'aquestes característiques, la qual cosa eleva la xifra d'alts càrrecs a 29.

Fonts del PSC sostenen que, en els set anys del tripartit, es van acceptar aquestes regles del joc, fins i tot quan CiU atacava a l'Executiu per «engreixar» la Generalitat. Així, l'últim Govern tenia 196 alts càrrecs (Mas va parlar el dimarts de 177) que, sumats al president, els 14 consellers, els 15 secretaris generals i el del Govern, elevaven el resultat final a 227 persones.

Amb les taules del tripartit, els decrets de reestructuració evidencien un increment considerable de càrrecs (52) en referència als 136 que el líder de CiU va prometre dins de la seva política d'austeritat.

El president de la Generalitat va dibuixar el dimarts un calendari amb cinc fases d'actuació que no culminarà fins a finals de juny. Això deixa sis mesos de marge per seguir retallant, encara que el procés serà complex davant l'obligació de mantenir àrees imprescindibles per al funcionament de l'Executiu.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH