LA COSTA O EL QUE ENS POT COSTAR

Redacció Catalunyapress

Diuen que hi ha una norma no escrita que diu que a tot nou govern cal donar-li 100 dies de gràcia. En Cataluya hi ha nou govern, però el Molt Honorable President Mas s'ha obstinat a mostrar-se'ns tal com és en la realitat. Existeixen serioses contradiccions entre el que va dir en precampanya, en la campanya i en el que ha fet, només asseure's en la Presidència.

Recordo haver llegit a la premsa les explicacions de l'ex Conseller Castells sobre el dèficit de la Generalitat i el motiu de l'emissió dels Bons. En aquestes explicacions, es barrejava la xifra de gairebé 7.000 milions de dèficit. Ara, el Molt Honorable President, fa de noves i posa la bena per a la justificació de la retallada que se'ns ve damunt.

El nou Conseller d'Economia atribueix a la Sanitat Pública part del dèficit de la Generalitat. O sigui, que pot ser que els malalts ingressats hagin de portar-se el menjar de casa, per posar un exemple. O emportar-se els llençols a rentar. No bastarà amb anar al Banc de Sang. DMalgrat tot, m'he promès que en l'inici del nou any i fins als 101 dies, seré generós amb el nou Govern.

I en llaures a la generositat, em permetré donar-li algunes idees per reduir despesa corrent. Per exemple, podríem anar suprimint alguns dels canals de la televisió pública. Ara tenim Tv3, C-33, 3.24, el nou d'esports, Tv3 en HD i uns altres que no recordo la seva ubicació exacta en l'espectre televisiu. Proposo deixar-ho en els dos canals inicials Tv3 i el 33. En la Ràdio, més del mateix. Tenim Catalunya Radio, Catalunya música, Catalunya informació i no sé si se m'oblida alguna emissora més. Proposo deixar Catalunya Radio.

Se'ns deien que calia aprimar l'administració pública catalana. Estic d'acord. Encara recordo l'any 1.996 que vaig haver de portar uns documents al Palau del Mar, seu de Benestar Social, amb Comes al capdavant. Perquè es tingués constància en el Registre d'aquests documents, els van haver de signar cinc persones diferents. Totes elles situades a la mateixa sala i en taules correlatives.

En l'era de les noves tecnologies, no concebo un excés de funcionariat, tret que l'organigrama sigui inútil o no existeixi. Se'ns va dir que serien reduïdes les Conselleries. S'han agrupat algunes en la mateixa persona, però em temo que la reducció d'alts càrrecs no serà del tot la que se'ns va dir. I ara se'ns adverteix que es revisaran els projectes d'ampliació d'edificis sanitaris, de reforma dels mateixos.

No vull pensar que aquestes revisions ens portin a nous concerts amb la sanitat privada. La Sanitat no ha d'entendre's com un compte de resultats. És la meva modesta opinió. Reduir costos sanitaris amb el tema dels menjars, la bugaderia, l'aigua dels malalts és, al meu entendre, la xocolata del lloro de la despesa sanitària. El no posar substitucions del personal sanitari per mantenir uns ràtios desitjables d'atenció, ho considero una burla a l'usuari de la Sanitat pública.

Reduir costos sanitaris eliminant o reduint determinades proves diagnòstiques, ho considero una altra burla, encara major. Crec que s'ha d'actuar sobre la prevenció. Hi ha maquinàries de proves diagnòstiques que estan infrautilitzades, o per falta d'especialistes o per mala organització. Això redundaria en la reducció de les llistes d'espera de les proves de diagnosis i, per tant, les de les visites als especialistes o de les operacions.

I finalment, els suggeriria, si tant temen al dèficit, que prenguin la iniciativa que tots els sous siguin concordes al del President del Govern de l'Estat. Que sigui incompatible l'exercici d'una activitat privada amb l'exercici del càrrec de diputat o senador. Que sigui incompatible totalment el cobrar una pensió com a exPresident, ExPresident, ExMinistre, ExConseller, ex urodiputat amb qualsevol altre sou públic o privat

Estem en la famosa COSTA DE GENER però no perdem de vista EL QUE ENS POT COSTAR si a Catalunya s'aplica el mètode del sastre: Tisores i retallar als més desfavorits. Un no creu en determinats fenòmens religiosos. Però a la vista del que intueixo, em ve al capdavant una frase que he sentit alguna vegada: Virgencita, deixa'm com estic. Encara així, els desitjo a tots vostès que els Reis els portin el millor. El carbó l'hi dedico a alguns que em dóna la sensació que s'obliden que estan on estan, pels ciutadans, no per la gràcia d'alguna divinitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH