El Govern aprova un decret per reduir el cost del sistema elèctric

|

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret llei de mesures urgents per reduir els costos del sistema elèctric i retallar el desajust entre ingressos regulats i costos, conegut com a dèficit de tarifa. L'objectiu és estalviar 4.600 milions en tres anys, 1.660 milions d'ells en 2011.

Després de la reunió del Consell de Ministres, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va indicar que l'objectiu de la norma és que "tots els agents contribueixin a la reducció del dèficit de tarifa, i no només els consumidors". El decret llei "evita a més pujades en la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de la llum inasumibles per a les llars i la competitivitat de les empreses", ja que ara "no es veuran pujades tan grans de llum com es preveien", va assenyalar.

El Govern manté la intenció de congelar al gener la tarifa d'accés de la llum, en la qual es recullen els costos regulats, així com absorbir, com fixa la legislació, la pujada registrada en els costos de l'energia. Aquests 1.660 milions d'estalvi previstos en 2011 podrien servir per contenir pujades posteriors en la tarifa d'accés.

Les línies mestres de la reforma inclouen l'establiment d'un peatge a les generadores d'electricitat; la retallada de les hores de les quals les plantes fotovoltaiques es beneficien de primes; que les companyies elèctriques assumeixin el cost dels plans d'estalvi i eficiència energètica, i l'ampliació en un any, fins a 2013, del bo social -que eximeix de pujades en el preu de la llum a cinc milions de llars incloses en col·lectius desfavorits i que sufraguen les companyies-.

A més, el Govern eleva els sostres autoritzats de creació de dèficit de tarifa en els propers anys, però manté el seu objectiu que en 2013 desaparegui el desajustament. El topall de 2010 és ara de 5.500 milions, enfront de 3.000 milions, mentre que en 2011 serà de 3.000 milions i en 2012, d'1.500 milions, la qual cosa suposa un augment en aquests dos exercicis d'1.000 i 500 milions, respectivament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH