BONES FESTES HISPÀNIA

Redacció Catalunyapress

Ara que canviem d'any em permeto des d'aquesta columna de la comunicació traslladar-los a l'any 150 abans de Crist. L'escenari, el nostre territori: La península ibèrica, anomenada pels conqueridors romans, "Hispània".

Situem en escena a un governador, Licinio Lúculo, amb certa propensió a l'obesitat a causa de la seva gran afició per la gastronomia, que acudeix en ajuda del seu amic i governador romà de la Hispània Ulterior, Servio Galba.

Lluiten contra els lusitans -situïn-se en un territori que s'estenia pel que actualment és Portugal i les províncies espanyoles de Zamora, Salamanca, Càceres, Badajoz i Huelva- i quan són derrotats, Galba els dóna "La Pax Romana", oferint-los tres territoris molt distanciats entre ells, per treballar i "viure" en pau. Una vegada els vençuts van acceptar, Galba va donar l'ordre d'extermini a les seves legions que van matar a 10.000 i van esclavitzar a 20.000 d'ells entre els quals es trobava Viriato, que va escapar i va iniciar la seva croada particular contra Roma.

S'imaginen que to de veu va utilitzar el governador romà per a la promesa de pau i treball? i també, com va ser el seu tarannà a l'hora d'ordenar la seva exterminació? Doncs mirin i admirin el treball d'un gran actor anomenat Lluís Homar.

El qui un dia va acompanyar a la "Colometa" en la inoblidable pel·lícula "La Plaça del Diamant" de Betriu, sobrevola, com a àguila imperial que és, en les nits d'Antena 3, deixant-nos les seves millors essències de l'après i dirigit durant molts anys al Teatre lliure de Catalunya.

Ara Homar està rebent el premi de molts anys de treball i esforç als escenaris. Als bons actors els succeeix com als bons vins i jo brindo per aquest reconeixement ?o sigui, que et criden per donar-te un protagonista- a "Els Borgia", "La mala educación", "Los abrazos rotos", "Los ojos de Julia" o "23F. El día más difícil del rey", on va coincidir amb un altre "gran reserva" d'aquest país anomenat Emilio Gutiérrez Caba.

El Galba de Lluís Homar no té gens que envejar del Marco Licinio Crasso de Laurence Olivier a "Espartaco".

És més, hi ha molts punts en comú tant en els personatges històrics com en els actors que els representen. Els personatges són cruels, ressentits i capaços de tot per obtenir els seus objectius. Els actors -Homar i Olivier- en algun moment de la seva carrera i sobre un escenari van representar "Hamlet" i això es nota.

PDTA: Gràcies Lluís Homar i Toboso per delectar-nos "amb el precís exercici de la teva professió". Per a mi Galba sempre tindrà la teva cara. En el cas de Lúculo li posaria la de Peter Ustinov o la de Charles Laughton.

¡Au Imperator Lara!, gràcies per arriscar part de la teva "Patrimonium" per al bon "Matrimonium" de la televisió privada i la qualitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH