Cop a l'educació catalana

|

El Tribunal Suprem ha donat la raó a uns pares que volien que els seus fills rebessin les classes en castellà i català a Catalunya i obliga a la Generalitat a modificar el sistema d'immersió lingüística a les escoles per equiparar tots dos idiomes.

L'alt tribunal adopta aquesta decisió en tres sentències de la Sala del Contenciós-Administratiu que responen a les demandes que van realitzar els pares de diversos alumnes que reclamaven que el castellà fora "reintroduït com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en relació al català en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori" i demanaven que "totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació" del centre, tant oral com escrita, els foren dirigides en castellà, d'acord al principi de cooficialitat de les dues llengües.

El Suprem afirma que les escoles hauran de "preguntar per la llengua habitual" que els pares d'alumnes volen per als seus fills i estima així els recursos interposats per diversos progenitors contra diverses resolucions emeses en 2006 per la Conselleria d'Educació.

Fins ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'havia basat en la Llei de Política Lingüística de 1998, que estableix que el català s'utilitzi "normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge" en l'ensenyament no universitari per desestimar els recursos dels pares.

Conseqüències

La sentència, recolzada en la decisió del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, trastoca el sistema educatiu català vigent des del restabliment de la democràcia i pot provocar greus repercussions en les relacions entre Catalunya i l'Estat.

El Tribunal Suprem ha ordenat a la Generalitat de Catalunya portar a terme "les mesures que calguin" per adaptar el seu sistema d'ensenyament a la "nova situació creada" per la sentència sobre l'Estatut que considera el castellà com a "llengua vehicular" en els centres docents de la comunitat.

Consulti les tres sentències: primera, segona i tercera.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH