L'OCDE demana estendre l'edat de jubilació als 67 anys

|

EP.- El reajustament de l'economia espanyola després d'una dècada de ràpid creixement exigeix ampliar i aprofundir les reformes estructurals, entre les quals destaca la necessitat de reformar el mercat laboral, així com les pensions i els impostos, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Respecte a la reforma del sistema de pensions, un dels més generosos de l'OCDE, la institució considera que la proposta d'incrementar de forma gradual l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys generarà un "significatiu descens" en la despesa futura en pensions, que, en cas contrari, podria registrar un "dràstic increment" entre 2030 i 2060.

Per aquest motiu, creu que aquesta reforma hauria de ser "una prioritat màxima" i combinar-se amb altres mesures per contenir la despesa. A més llarg termini, considera que els requisits per accedir a una pensió, com per exemple l'edat de jubilació o les prestacions, haurien d'estar lligades a l'esperança de vida.

En la seva opinió, el Govern hauria d'introduir també de forma progressiva una formula de càlcul de la pensió que reflecteixi la vida laboral completa dels participants. "L'últim seria incrementar la relació entre les contribucions i les pensions", agrega.

D'altra banda, també defensa que, en la mesura en què les dones joves i de mitja edat s'incorporen al mercat laboral, els requisits per combinar les pensions de superviviencia, que suposen una part substancial de despesa en pensions, amb altres prestacions haurien de limitar-se, una cosa que ja preveu la reforma del govern espanyol.

Així mateix, estima que el pagament ampliat dels subsidis de desocupació per als treballadors de major edat han de ser "gradualment retallats i finalment eliminats", igual que les subvencions per als plans de jubilació parcial. També creu que un increment en el període mínim de cotització per aconseguir la pensió completa, actualment en els 35 anys, milloraria els incentius al treball, especialment si s'allarga el període per al càlcul de la prestació.

Mesures addicionals

La institució amb seu a París destaca l'"ambiciós" pla de consolidació fiscal adoptat per les autoritats espanyoles, encara que subratlla que el Govern ha d'estar preparat per adoptar mesures addicionals si els resultats no aconsegueixen els objectius previstos.

"Una vegada que s'hagi aconseguit una suficient consolidació fiscal, es podria reformar el sistema impositiu de manera que pugui estimular el creixement mitjançant el canvi de la càrrega fiscal des del treball al consum i la propietat", recomana la institució en la seva última enquesta econòmica sobre Espanya.

En cas que siguin necessàries més mesurades per complir els objectius fiscals, l'OCDE creu que unes pujades d'impostos "ben seleccionades" podrien tenir un impacte "relativament més benigne" en l'activitat que algunes retallades de la despesa. A més, recorda que la pressió fiscal a Espanya segueix sent "relativament baixa" en comparació de la d'altres economies europees d'alts ingressos.

En concret, suggereix aplicar el tipus màxim de l'IVA a més béns i serveis, ja que els impostos indirectes tenen un menor impacte advers en l'activitat econòmica que molts uns altres. També l'ús d'impostos mediambientals, en comptes de subvencions per fomentar un comportament respectuós amb el medi ambient, aconseguiria la mateixa internalización dels costos socials, però amb molt menys cost pressupostari.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH