Sense acord en el Pacte de Toledo

|

El ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, ha assegurat que el Govern segueix pensant que elevar l'edat de jubilació als 67 anys és el "plantejament correcte" a pesar que el Pacte de Toledo no hagi arribat a un acord per fer una recomanació en aquest sentit.

En una roda de premsa, Gómez ha dit que l'Executiu seguirà fent "tots els esforços" perquè el projecte de llei sobre la reforma de les pensions reuneixi el màxim consens possible al Parlament i amb els agents socials.

Per aquest motiu, immediatament després que es votin les recomanacions al Parlament, el Govern iniciarà negociacions amb els agents socials i amb els grups per aconseguir el consens abans de presentar la reforma el proper 28 de gener.

El Pacte de Toledo incorporarà en les seves recomanacions un esment exprés per remarcar que no existeix acord sobre l'edat legal de jubilació en el si de la Comissió, amb l'objecte de permetre que hi hagi un acord recolzat per un nombre suficient de grups parlamentaris, segons ha avançat el portaveu de CiU, Carles Campuzano.

En roda de premsa després de la reunió d'aquest dijous, Campuzano ha remarcat que sí existeix consens per "flexibilitzar" la jubilació per apropar l'edat legal a la real, i ha assegurat que aquest "afegitó" s'ha afegit per sumar al PP, que, segons ha afirmat, estarà d'acord sense "incomodar" al PSOE.

El diputat de CiU ha assenyalat que "està confiat" que la reforma de les pensions que el Govern aprovarà el 28 de gener sobre la base d'aquest text en compte que una majoria de la Cambra baixa rebutja elevar l'edat de jubilació en els 67 anys.

Campuzano ha afegit que la previsió dels diputats és que l'informe del Pacte de Toledo es tanqui definitivament en l'última setmana de l'any, amb un Ple extraordinari del Congrés, previsiblement el 29 de desembre. De moment, la propera reunió està convocada per al dimarts 21.

Llamazares: el Govern no té un xec en blanc

El portaveu del PNB, Emilio Olabarria, ha assenyalat que focalitzar el problema de la reforma de les pensions sobre l'edat legal de jubilació és "reduccionista" quan el de l'edat real "no és irrellevant" i existeixen altres qüestions molt rellevants en aquest àmbit per a la "sostenibilitat financera" que s'han de seguir debatent.

No obstant això, s'ha reservat la posició del Govern en el cas que el projecte de llei de l'Executiu inclogui l'increment de l'edat legal de jubilació. "Prendrem la decisió en el moment", ha remarcat.

Els representants d'ERC, Joan Tardá, i d'IU, Gaspar Llamazares, han celebrat que el text determini almenys que el Govern no compta amb cap "xec en blanc" del Congrés ni "coartada" per elevar l'edat de jubilació, si bé han explicat que el consens perquè l'esmena tingui aquest redactat no implica que pugui haver-hi unanimitat en l'informe final.

Elevar la pensió de viduïtat

De fet, Llamazares ha recordat que el grup parlamentari d'ERC-IU-ICV emetrà un vot particular contra l'acord entre PSOE, PP i CiU per elevar el període de càlcul de les pensions.

En el que si que hi ha hagut unanimitat és a acceptar la proposta de CiU d'elevar la base reguladora de la pensió de viduïtat per a beneficiàries majors de 65 anys que tinguin en aquesta prestació la seva "principal" base d'ingressos.

Tant PSOE com ERC i IU han celebrat aquest acord, que encara haurà de ser perfilat en la propera reunió del Pacte, si bé garanteix que la pensió de viduïtat no perdrà el seu caràcter contributiu per passar a ser assistencial.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH