Una de cada quatre catalanes ha sofert un maltractament greu

|

EP.- Una de cada quatre dones a Catalunya ha estat víctima d'alguna agressió masclista greu al llarg de la seva vida, i 69.000 es van considerar maltractades per les seves parelles o exparelles en 2009, encara que el 82,3% per cent de les quals van sofrir fets delictius no ho van denunciar.

Aquestes dades han estat recollides per la primera enquesta sobre violència masclista de la Conselleria d'Interior de la Generalitat, que assenyala que el 23,2% de les dones d'entre 18 i 70 anys a Catalunya va sofrir algun episodi de violència masclista en 2009, dels quals van considerar delictius un 6,8%, segons han revelat en roda de premsa a Barcelona la directora del Programa de Seguretat Contra la Violència Masclista, Alba Garcia, i el responsable d'enquestes de victimització d'Interior, el sociòleg Josu Gondra.

Entre les formes de violència més greus -l'1,4% del total en 2009-, es compten les agressions físiques sense armes, les agressions psicològiques o tocaments indesitjats, les amenaces de mort, l'intent de violació, els tocaments sexuals amb violència i la violació.

Quant al fet més denunciat, destaquen les dones amb fills d'una exparella, que van denunciar en un 34,9% dels incompliments familiars en el pagament de la pensió -el 23,9% no la rep i el 16,8% rep menys de l'establert-.

Agressors propers

L'estudi constata que la majoria d'agressions greus les infligeixen persones conegudes i sovint properes a la víctima, com l'ex parella (19,6% dels casos), una exparella amb la qual no es va conviure (14,1%), persones del treball (6%), altres coneguts (16,8%), i de forma destacada, altres familiars (24,2%). A això, s'afegeix una elevada xifra d'ocultació per part de la víctima, que inclou la no resposta (1,2%) i la categoria 'Uns altres' (14,5%).

Per Gondra, la xifra de familiars diferents de la exparella -un de cada quatre agressors- és "molt alta" i suggereix que es tractaria de parents "molt propers", com a pares, germans i oncles, extrem que s'investigarà en les futures edicions de l'enquesta. Els agressors coneguts predominen en els casos d'agressions físiques (80,7%), violacions (80,7%), amenaces greus (75,3%), tocaments amb violència (62,4%) i intents de violació (54%).

En l'àmbit laboral, el 14,7% de dones que en 2009 treballaven per compte d'altri s'han considerat discriminades per raó de gènere, i el 4,3% es consideren víctimes de maltractaments psicològics en el treball, una "barbaritat" segons Gondra, ja que l'impacte psicològic d'aquesta discriminació és gairebé idèntic al dels maltractaments reconeguts de la parella.

La discriminació per sexe en 2009 es va concretar en encàrrecs de treball inadequats, crítiques malicioses a la seva labor, menyspreu i burles personals i missatges malintencionats i anònims. Al llarg de la vida, el 4% de les dones que han treballat per compte d'altri han abandonat el lloc després de sofrir assetjament sexual, i el 5,2% han estat acomiadades per motius sexistes.

Quant a les agressions al carrer, el sociòleg ha remarcat que són una forma d'agressivitat "ambienti i difusa que limita la llibertat de moviments de milers de dones, encara que no sigui penalizable", per la qual cosa ha demanat que "no es banalitzin els efectes nocius d'aquesta forma d'incivisme". Un 12,2% de les dones van sofrir aquestes agressions en 2009 -comentaris molests, acostaments o exhibicionisme-, i un 3,2% es va sentir molt afectades.

Per a Alba Garcia, l'estudi revela que la dimensió de la violència masclista a Catalunya és "major del que s'esperava", però també assenyala un augment del rebuig social al fenomen. No obstant això, perviu la tolerància a comportaments com ridiculitzar la parella, no deixar que parli amb persones de l'altre sexe i controlar on està i què fa a cada moment. "Hem de crear un entorn social d'intens rebuig a la violència per atallar-la", ha conclòs, per la seva banda, Gondra.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH