Vargas Llosa

Redacció Catalunyapress

Reunit amb un grup de coneguts, sorgeix en la conversa l'atorgament del Nobel a Vargas Llosa. Immediatament, les posicions es polaritzen. Els més nacionalistes l'insulten sense pietat a propòsit de la seva critica al nacionalisme, per cert, inspirada en la brillant obra de Georges Orwell 'Notes on Nationalism' editada el 1945 i sense traducció ni al castellà ni al català. Els més identificats amb la dreta espanyola, en canvi, lloen el personatge per les seves crítiques a la revolució cubana, a l'eix bolivarià i pel seu alineament amb Rosa Díez (a la reunió no hi havia cap nostàlgic del marxisme-leninisme, per la qual cosa ens hem evitat les crítiques d'aquest sector). El to de la conversa és bastant dur, tot i que cap d'ells té vincles directes amb la política. En aquests moments, se m'acut preguntar si algú ha llegit alguna de les seves obres. La resposta, l'esperada: no.

No deixa de ser preocupant que senyors adults i que, com he dit, no militen políticament, tinguin posicions tan preestablertes i contundents sense conèixer res més sobre l'autor que el que han llegit a la premsa o escoltat als telenotícies.

No coincideixo al cent per cent amb el pensament polític de l'autor de 'Conversaciones en la catedral'. Però em sembla molt lloable el seu compromís amb la defensa de la llibertat i la seva oposició a les dictadures de qualsevol signe. I la seva falta de dogmatisme per fer una novel com 'El sueño del celta ".

Però el que és substancial, i que en la conversa ni hi va apareixer, és que és un novel·lista excepcional, encara que, al meu entendre, un assagista manifestament millorable.

En tot cas, els catalans hauríem de estar-li agraïts pel reconeixement, en el seu solemne discurs davant l'Acadèmia Sueca, del paper de Barcelona en la seva carrera i la seva lloa de la Ciutat Comtal durant la transició. Però és clar, la mesquinesa dels talibans del pensament nacionalista els fa no acceptar de bon grat una Barcelona cosmopolita, la de la transició, que es contraposa amb els vents identitaris actuals.

Francesc Moreno
Director d'Eldebat.cat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH