La reforma laboral i la contractació indefinida

Redacció Catalunyapress

Ja vaig comentar recentment que ni tan sol els que han decretat la Reforma Laboral creuen que aquesta generi ocupació, ni de qualitat, ni escombraries. El que buscava la Reforma Laboral era atacar alguns dels problemes del mercat laboral perquè l'ocupació que es generi sigui de més qualitat i no es fomenti una contractació temporal per uns quants i unes condicions molt còmodes per a uns altres.

Un indicador d'una ocupació de més qualitat és la contractació indefinida. Se suposa que mesures com la d'oferir una indemnització menor per acomiadament o facilitar l'eliminació d'una part d'aquesta indemnització en cas de crisi això faria més favorable als empresaris el contractar treballadors de forma indefinida i fomentant activitats econòmiques de major valor afegit.

Però les dades ens diuen el contrari, si les dades de l'EPA indicaven que les mesures havien transformat ocupacions indefinides de menors de 25 anys en ocupacions temporals, la nova contractació és encara més temporal i de menor qualitat que la contractació que es realitzava fa un any abans de la reforma laboral (i en un moment també de crisi, per tant comparable).

Com podem veure per les dades de contractació publicades per l'INEM (les últimes dades completes que hi ha publicades són les de octubre), ens diuen les coses molt clares: hi ha menys contractes indefinits en tots els grups d'edat i no només en nombres absoluts. Per a tots els grups d'edat hi ha hagut un nombre menor de contractes indefinits que a l'octubre del 2009. Ha estat sistemàtic i constant, i mostra alguna cosa estructural.
Nombres de contractes indefinits per grup d'edat a l'octubre del 2009 i 2010


Cal mirar altres dades, ja que aquesta mostra estructural pot indicar-nos que hi ha menys contractació en general (alguna cosa que no és així, la diferència de contractació a l'octubre del 2009 amb 1.313.053 contractes i octubre del 2010 amb 1.301.188 contractes és minúscula). Cal veure en el pes que té la contractació indefinida en cada grup d'edat.

Percentatge dels contractes indefinits sobre el total de contractació per grup d'edat a l'octubre del 2009 i 2010


Les dades són clares. La reforma laboral no ha ajudat al fet que la contractació que s'està realitzant sigui més estable i que busqui major productivitat. La contractació que es genera és encara més temporal i puja en tots els grups d'edat. No millora les condicions laborals dels quals estan en pitjors condicions (joves i majors de 45 anys que tornen a entrar al mercat laboral després de perdre la seva ocupació). Les condicions s'empitjoren per a tots, fins i tot els joves i especialment als majors de 45 anys.

Si el 29 de setembre era clar que els sindicats i una part important dels treballadors i economistes seriosos no estaven d'acord amb la reforma laboral, les dades que ens va donant el mercat laboral deixa clar que aquesta no lluita contra la dualitat del mercat laboral ni fomenta una contractació d'ocupacions de major qualitat. Aquesta reforma laboral ha estat una retallada en drets per als treballadors i un avanç en les tesis de la més carca de les patronals sense aconseguir, a canvi, generar incentius perquè els empresaris facin ocupacions de major valor afegit. Els sindicats tenien raó.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH