Wikileaks revela que la diplomàcia d'EEUU veu Zapatero com un polític "astut, però sense conviccions" i que desconeix la política exterior

|

José Luis Rodríguez Zapatero i els polítics espanyols més poderosos del moment són descrits descarnadament en els documents secrets i confidencials de l'Ambaixada d'Estats Units a Madrid, posats a la llum pel portal Wikileaks. "No és un polític de conviccions polítiques, però comprèn als espanyols", diuen  els cables de Zapatero, de qui diuen "s'ha enfrontat a un tortuós aprenentatge de la política exterior". Els documents alaben també a Alfredo Pérez Rubalcaba, al que califiquen com "molt capaç, seriós, encantador; és el més impactant membre del Govern".

Els cables de la major filtració de la història deixen al descobert els secrets de la política exterior d'EEUU i dediquen especial atenció al president del Govern espanyol i als integrants dels seus dos cercles més propers.

En el primer, la legació nord-americana situa al vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba; al ministre de Foment, José Blanco; al portaveu socialista al Congrés dels Diputats, José Antonio Alonso, i al secretari general de l'Oficina del President, Bernardino León, al que tilden com "el noi d'or del Govern". En el segon esmenten a l'impredictible "Miguel Ángel Moratinos, exministre d'Exteriors, a la "inmadura" Carme Chacón, ministra de Defensa, i a l'ambaixador als Estats Units, Jorge Dezcallar.

Aquests són alguns dels comentaris:

Sobre don Joan Carlos: "El Rei pot ser un formidable aliat"
Sobre Blanco: "No fiable. Va deixar mal sabor de boca"
Sobre Alonso: "Amic d'infància del president"
Sobre Chacón: "Jove i inexperta, però tindrà molt pes en el futur"
Sobre Moratinos: "Benintencionat, encara que egoista"
Sobre Bono: "És un sabuès mediàtic"
Sobre Bernardino León: "És el noi d'or del Govern"
Sobre Rubalcaba: "Molt capaç, seriós, encantador; és el més impactant membre del Govern"

L'ambaixada no inclou en aquests grups als exvicepresidents María Teresa Fernández de la Vega o Pedro Solbes, als quals presta escassa atenció. A la primera la descriu l'anterior ambaixador Eduardo Aguirre com a "solvent lloctinent" de Zapatero, qui "ja no té lleialtat personal" cap a ella i la deixarà caure "en el moment en què deixi de ser-li útil", potser en la següent crisi de Govern (informe "secret" del 21 de gener de 2009). [Va ser rellevada el setembre passat].

De Solbes, Aguirre explica que es va veure amb ell el 17 de juliol de 2008 i que va admetre estar "una mica cansat". Quatre anys abans, en una trobada amb empresaris a l'ambaixada el 6 de juliol de 2004, el llavors vicepresident econòmic, "molt popular entre els homes de negocis", es va queixar de l'escàs control de la despesa en les autonomies: "Legislem amb responsabilitat al seu favor i ells ens demanen diners". [Solbes va deixar el Govern a l'abril de 2009].

Referències a l'economia espanyola

Sobre Zapatero, l'ambaixada fa descripcions si algun alt càrrec visita Espanya, quan es produeixen crisi de Govern o arran del relleu de l'ambaixador. Al juny de l'any passat, l'actual ambaixador, Alan D. Solomont, informa a Washington que aquest és el panorama que en la seva visita a Madrid trobarà Janet Napolità, secretària de Seguretat Nacional (informe "secret" del 26 de juny de 2009): "Després d'un any de notícies pitjors que les previstes en el terreny econòmic, s'han estès les crítiques a Zapatero i el seu equip econòmic per menysvalorar les dificultats i no haver estat capaces de canviar la tendència".

Cinc mesos abans, l'ambaixador Aguirre descrivia així al president en un altre informe "secret": "Zapatero és un polític astut amb una sorprenent habilitat, com un felí a la jungla, per fer olor les oportunitats o el perill. És perillós menysvalorar-li, com a molts dels seus enemics van poder comprovar massa tarda. En prendre decisions i formular la seva política, apel·la a la seva audiència interna, especialment als votants de fora de Madrid, als habitants dels quals veu com a gent aïllada en els seus assumptes i allunyada de les preocupacions i opinions de la majoria d'espanyols. Ell es dirigeix més al galliner que als de la primera fila. Baralla contínuament pel suport d'un o dos milions de votants indecisos o abstencionistes. No hi ha un sol tema en el que Zapatero sacrifiqui el seu punt de vista; sempre posa sobre la taula totes les opcions per aconseguir els seus objectius polítics a curt termini" (frase ja inclosa en l'informe de juny de 2009).

Tortuós aprenentatge

"Zapatero s'ha enfrontat a un tortuós aprenentatge de la política exterior, però ha desenvolupat una àmplia visió estratègica per detectar les conseqüències en les interrelacions i la causa/efecte de les accions del seu Govern. Avui està ben informat dels temes. És brillant i aconsegueix el millor fins i tot dels detractors que li menysvaloren".

"No és un polític de conviccions polítiques, però sens dubte comprèn als espanyols i recolzarà qualsevol política que els resulti atractiva, convingui o no als interessos d'Estats Units".

"No té una mala disposició cap al Govern d'EUA de manera innata. Per a ell, la política exterior se subordina als interessos polítics interns i la relació amb Estats Units no és sinó un altre element més que ha de ser contemplat segons les circumstàncies de cada moment. Hi ha a Espanya una ona de bons desitjos amb Obama [triat dos mesos abans], que és la resposta a les oracions de Zapatero per permetre-li una relació més estreta amb el Govern d'EUA sense que li perjudiqui davant la seva base electoral, que tradicionalment té un sentiment antiamericano".

"La millor manera d'interactuar en les reunions amb ell és ser amable i relaxat i estar disposat a alguna broma en l'inici. L'ambaixador aconsella fer-li preguntes obertes i permetre-li deixar anar el que té en el"cap .

"Està ben preparat en els temes fonamentals. Li agrada el diàleg i l'intercanvi d'idees. Porta malament que li facin classes d'alguna cosa, i tallarà la conversa si percep que això ocorre. No se li ha d'arraconar políticament ni fer-li emboscades en públic. Dóna-li espai i escoltarà les teves idees. Si hi ha diferències, millor discutir-les a porta tancada. Convé tenir línies obertes amb el seu equip, que té accés a ell en tot moment. El Govern d'EUA ha de mantenir i conrear més l'accés a les persones que tenen contacte amb Zapatero".

"Té els seus propis consellers i rarament consulta assumptes claus amb els seus subordinats. En haver crescut la seva autoestima amb la permanència en el poder, ho fa amb menys freqüència i solament amb un selecte cercle de tres consellers [es refereix a José Blanco, Alfredo Pérez Rubalcaba i José Antonio Alonso], a més de León [Bernardino León, secretari general de l'Oficina del President]".

Al fil de la visita a Madrid al juny de 2007 de la secretària d'Estat de l'època, Condoleezza Rice, l'ambaixador Aguirre destaca de nou l'escàs interès del president per la política internacional. "Zapatero actua de cara a una base d'esquerres i pacifista, i utilitza la política exterior per guanyar punts en política interior més que per parar esment a prioritats de la veritable política exterior o participar en objectius estratègics més ambiciosos".

Tres anys i mitjà abans d'aquesta detallada descripció, l'ambaixada es va declarar "sorpresa" el 7 d'abril de 2006 quan Zapatero va nomenar a Alfredo Pérez Rubalcaba ministre d'Interior en lloc de José Antonio Alonso, qui va passar a ministre de Defensa en substitució de José Bono. "Zapatero ha col·locat a dos aliats clau mentre segueix amb la seva estratègia sobre ETA després de l'alto-el-foc", comunica l'ambaixada. "Rubalcaba ha estat el veritable cervell en aquesta política i, en situar-ho al capdavant d'Interior, ho reforça en tal paper i li dóna l'autoritat per desenvolupar aquesta estratègia, alhora que s'assegura el control de les accions policials anti-ETA". De pas, Zapatero "consolida el seu control sobre el Govern i el PSOE" (informe "confidencial" del 7 d'abril de 2006). Per a l'ambaixada, aquesta estratègia amb ETA "està sens dubte encaminada a guanyar les següents eleccions per majoria absoluta".

En situar a Alonso en Defensa, agrega el document, es desprèn de Bono, "rival de Zapatero", "la qual cosa va contribuir a la seva sortida del Govern".

Quan Rodríguez Zapatero portava un any en La Moncloa, Aguirre, recentment nomenat llavors ambaixador a Madrid, assenyalava en un informe "confidencial": "Zapatero assumeix ara que l'opinió pública espanyola creu que els seus líders polítics han de mantenir unes bones relacions amb EEUU. Després del seu primer any en el càrrec ha hagut de millorar el to i la substància de les relacions EEUU-Espanya, encara que encara manté una línia, políticament acceptable, de criticar les polítiques nord-americanes com a part d'un paper que ell denomina d'aliat lleial".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH