La crisi comença a afectar la cohesió social de Catalunya

|

La societat catalana és avui més vulnerable, està més polaritzada i presenta un risc més alt de fragmentació. Aquesta és la diagnosi que fa l'anuari Societat Catalana 2010, que en l'edició d'enguany analitza les conseqüències de la crisi econòmica a Catalunya.

Tot i que l'impacte social de la crisi no ha estat tan greu com es podia esperar, sí que hi ha evidències que comença a afectar la cohesió de la societat catalana, segons aquest anuari, editat per l'Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l'IEC.

L'anuari del 2008 radiografiava una Catalunya "perplexa" davant els canvis produïts al llarg del 2007, un any marcat per fets que van sacsejar l'opinió pública, i prolífic en noves lleis. Segons ha explicat Marina Subirats, l'any 2009 ja no hi ha sorpresa o perplexitat, sinó que s'inicia "una preocupació real per l'evolució d'una societat que cada vegada té menys directament les claus del seu futur i que, cada cop, està esdevenint més vulnerable". La vulnerabilitat i la pèrdua de la cohesió social es palesen en el fet que s'estan produint un conjunt de fenòmens preocupants, com l'afebliment de la solidaritat entre els grups, els conflictes per a obtenir recursos, l'accentuació dels mecanismes de diferenciació de les classes mitjanes, el creixement del malestar de la classe treballadora enfront de la immigració, l'empobriment d'aquesta immigració o la desconfiança davant els aparells polítics afectats per alguns casos de corrupció i enfrontats a la dificultat de redreçar l'economia.

Davant aquest panorama, Marina Subirats es planteja les qüestions següents: com es poden enfortir les bases de la convivència col?lectiva per a no perdre la cohesió guanyada? Com es pot mantenir aquesta cohesió en una societat en què creix la desigualtat i en què el futur sembla tancat per a tants joves i per a tantes persones sense feina? Com es poden evitar les posicions crítiques que tendeixen a destruir el teixit social i la confiança en les institucions?

L'objectiu de Societat Catalana és posar en relleu, de manera periòdica i des d'una visió científica, la situació social del país, els principals elements de canvi que l'afecten en cada etapa i l'evolució de la vida col?lectiva, per contribuir a millorar l'entesa dels fenòmens comuns i assolir una solidesa més gran de la cohesió de la societat. Societat Catalana 2010 és la quarta edició d'aquest anuari.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH