Torna el Camí de Justícia

|

El divendres 17 de desembre es recupera el Camí de Justícia, la marxa nocturna a peu entre Cerdanyola i Sant Cugat amb la que es vol recordar el recorregut que Berenguer de Saltells i els seus companys van fer la nit de Nadal de 1351 fins al monestir de Sant Cugat on van assassinar l'abat.

Els participants, de Cerdanyola i de Sant Cugat, sortiran del Museu Ca n'Ortadó de Cerdanyola i arribaran al Museu-monestir de Sant Cugat on seran rebuts per les autoritats dels dos municipis. Després d'un lleuger sopar medieval, assistiran a la representació de l'assaig general de "Pedra i sang", una peça de teatre que escenifica els fets de la nit de Nadal. A les 24 h els participants de Cerdanyola tornaran en bus a la ciutat.

Enguany l'activitat tindrà un caràcter especial perquè se celebren els 10 anys de representacions i els caminants seran rebuts amb un petit espectacle sorpresa i amb sopa calenta. El 7 de desembre s'obren les inscripcions per participar-hi.

El VI Camí de Justícia es realitzarà el divendres 17 de desembre. La sortida serà des del Museu de Cerdanyola (Plaça de Sant Ramon, 23-24). L'activitat l'organitzen els ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès, a través dels respectius museus. Compta amb la col?laboració del Club Muntanyenc de Sant Cugat i el CIMS de Cerdanyola, així com del Grup de teatre Pedra i Sang.

Breu història dels fets

Els Saltells eren una família de la petita noblesa de Cerdanyola, documentada des del 960. El 1347, Berenguer de Saltells cedí els seus béns al monestir de Sant Cugat, deixant el seu fill Berenguer, a les hores absent, fora del testament.

Quan Berenguer va retornar, ja mort el pare, inicià un procés judicial per recuperar els béns cedits amb el recolzament del rei Pere III. El 1350, una sentència va obligar el monestir a vendre el que li havia estat donat i a lliurar a l'hereu els 47.340 sous en què es va valorar. La data fixada per al pagament va ser la vigília de Nadal.

El dia s'acostava i l'abat Biure no complia la sentència. La nit de Nadal, Berenguer es va dirigir al monestir i, davant de la negativa de l'abat a pagar, fou assassinat. Però l'assassí no estava sol, l'acompanyaven Bernat Rosseta, germà del batlle de Sabadell, Francesc de Togores, antic veguer de Barcelona, Ramon Vinader, notari i jurista, Antic Farigola i Pere Lletó, masover i procurador dels Saltells respectivament, i Galceran "el Negre", criat de Rosseta i l'únic a qui van poder detenir. Un grup de personatges respectables que evidencien amb la seva participació els conflictes que enfrontaven senyors i feudataris al Vallès, especialment amb el poderós monestir de Sant Cugat.

Un cop comès el crim, Berenguer i els seus companys van anar cap a Sabadell, on tots hi tenien feus i censos, i des d'allà van fugir i mai no se'ls trobà, tot i que sembla que es van refugiar a Foix. La seves propietats foren venudes i la casa dels Saltells destruïda per ordre del rei Pere III.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH