EL MELIC I L'ULL

Redacció Catalunyapress

El pensament d'Orient insisteix en el desenvolupament de la mirada interior, aquest atribut que ens permet bussejar en les nostres profunditats. En l'avenc del nostre Jo, romanen en estat de latència els nostres àngels i els nostres dimonis, les nostres temeritats i els nostres temors, i quantes altres coses més que podríem seguir enumerant sense parar. No hem de buscar més enllà de nosaltres. Els partidaris d'aquesta doctrina advoquen, gairebé de manera exclusiva, pel coneixement d'un mateix, en detriment del món exterior. La Veritat està en nosaltres, afirmen. Com més es conegui a si mateixa una persona, millor serà la seva vida íntima i més harmoniosa la seva relació amb l'univers. Les seves creences ens inciten a la meditació. Ens conviden a la resignació davant les contrarietats de la vida, a la contemplació i gairebé a la inacció. Hauríem de gaudir sense tribulaciones dels prodigis de la naturalesa, sense voler alterar-los. Hauríem de dedicar temps a l'anàlisi d'aquestes frases aparentment fosques, tan sàviament confeccionades, que tant abunden en la filosofia d'Orient, i que contenen les pistes per arribar al coneixement veritable. Però a nosaltres, pobres occidentals, tals adagis hermètics se'ns converteixen en complexos trencaclosques. Això succeeix perquè el nostre esperit està encegat per mals hàbits, ens diuen, i sempre interessat a ocupar-se més del que hi ha fora que a desvetllar el que guarden impreses gelosament les nostres entranyes, i perquè sempre caminem darrere d'assoliments materials i obstinats a canviar les coses que, segons ells, ja estan be com estan perquè sempre han estat així i així seguiran estant.

Fa poc, vaig veure un reportatge que tractava sobre la vida d'aquests mestres. En una de les escenes, un home rodanxó com un Buda, en el seu afany per inspeccionar-se a si mateix, lluitava infructuosament per mirar-se el melic. La pronunciada corda del seu abdomen l'hi impedia. Si jo hagués estat en el lloc dels fets, els juro que li hagués proporcionat un mirall, però segurament hagués incorregut en un disbarat, perquè aquest tros de cristall amb argent viu del que ens valem els occidentals per veure el que no està de manera fàcil al nostre abast, no és una altra cosa que una materialització més de la nostra propensió a no esforçar-nos. Amb seguretat, el monjo ho hagués rebutjat i s'hauria compadit de la meva mandra. Després, seguint l'observació del documental i possats a pensar en els quilos de més que suportava l'ossat de l'asceta, em va assaltar un dubte gens espiritual. Em vaig preguntar de què es mantenia aquest bon home tan sobrealimentat si tot el sant dia se'l passava fent girar uns cilindres de fusta en orar, meditant i mirant cap al seu interior. Com es nodria? Vaig pensar malament perquè és més fàcil que pensar bé, i se'm va ocórrer que una altra persona estaria collint el gra o encebant a alguna bèstia per proveir de menjar al orador, mentre aquest meditava. I a tal punt em vaig convèncer que devia ser així, que fins i tot vaig arribar a sentir pena per aquest camperol que m'acabava d'inventar, perquè vaig suposar que si havia d'encarregar-se del yantar del voluminós santón a més del seu propi, estaria tot el temps pendent del material, i poc li quedaria per dedicar-ho a l'oració i a la purificació de la seva ànima.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH