El PIB creix un 0,2% en el segon trimestre de l'any

|

Europa Press.- La millora del consum i la inversió, especialment en béns d'equip, han permès a l'economia espanyola créixer un 0,2% en el segon trimestre de l'any respecte al trimestre passat, en què el PIB ha crescut un 0,1%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En taxa interanual, l'economia espanyola ha moderat la seva caiguda fins al 0,1%, davant de la contracció de l'1,3% del primer trimestre. Aquesta dada millora en una dècima l'avançada per l'organisme estadístic el passat 13 d'agost.

Amb aquest lleu creixement en el segon trimestre, el PIB encadena dos trimestres en positiu després de sortir de la recessió al començament de l'any, tot i que hi ha experts i analistes que no descarten que l'economia registri una nova reculada en el tercer trimestre per la pujada de l'IVA, que va començar a aplicar-se el passat 1 de juliol.

El creixement del PIB en un 0,2% registrat entre abril i juny és la millor dada trimestral que es produeix des del primer trimestre del 2008, quan l'economia ha repuntat a un 0,4%.

En valors interanuals, amb la dada del segon trimestre (-0,1%) s'encadenen ja set trimestres consecutius en negatiu, si bé la taxa interanual coneguda avui és la menys desfavorable per a l'economia espanyola de tot aquest període. Tot i això, el comportament de l'economia espanyola en taxa interanual és el més negatiu de tot l'entorn europeu, ja que les majors economies de la Unió van presentar en el segon trimestre taxes positives de creixement, i van ser les més elevades les d'Alemanya (3,7%) i Holanda (2,1%).

El creixement trimestral del PIB es va veure impulsat pel major consum i una menor retallada de la inversió. La despesa en consum de les llars va augmentar entre abril i juny un 1,3%, quatre dècimes més que en el primer trimestre, mentre que la despesa en consum de les administracions públiques es va incrementar quatre dècimes, fins al 0,7%.

La inversió es va contraure un 0,7% entre abril i juny, un punt menys que en el primer trimestre, amb un avanç de gairebé quatre punts en la inversió de béns d'equip, que va augmentar un 4,6% en el segon trimestre. Per part seva, la inversió en construcció es va reduir un 2,2%, respecte del -3% del primer trimestre, mentre que la inversió en altres productes va accelerar la seva contracció més de dos punts, fins al -3,3%.

Millor comportament de la demanda nacional


L'INE ha explicat que en el segon trimestre la contribució negativa al PIB de la demanda nacional s'ha reduït més de dos punts, en passar de -2,8 a -0,5 punts, mentre que la demanda externa ha retallat més d'un punt la seva aportació positiva, des de 1,5 a 0,4 punts.

Dins de la demanda interna, els seus dos principals components, el consum de les llars i la inversió, han mostrat un comportament més positiu en el trimestre. Així, la despesa en consum final de les llars ha crescut un 2% en taxa interanual, el seu primer repunt des del segon trimestre del 2008 després de set trimestres de contracció, mentre que la inversió ha registrat una taxa interanual negativa del -7%, respecte del -10,5% del trimestre passat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH