"Molts continguts culturals ja es produeixen pensant en que seran consumits a la xarxa"

|

CatalunyaPress.- Entre els finalistes als Premis Blocs de Catalunya hem topat amb Miquel Cornellà de la Cruz i Zeus Díaz, autors de l'espai "Tres de Cuatro". Ambdós editors provenen del camp periodístic i amb el seu bloc mostren les possibilitats de la xarxa a l'hora de crear i consumir contiguts.

--Qui hi ha darrere del bloc?
- Darrere del bloc Tres de Cuatro trobem a dos autors interessats per el món de la cultura i la comunicació: Miquel Cornellà de la Cruz és periodista i dissenyador gràfic esporàdic i Zeus Díaz Cid és periodista i músic del grup de rock Rogma. A més a més, el bloc rep col?laboracions ocasionals de persones relacionades amb el món del periodisme i de la cultura.

--Quin és l'objectiu del bloc?
--L'objectiu del bloc és informar i oferir continguts culturals, ja siguin notícies, cròniques, entrevistes, reportatges o fotografies. Una petita finestra oberta a l'extens món cultural i sempre des d'un punt de vista crític i sensible. A més a més, el bloc vol ser una eina de col?laboració participativa amb el públic lector mitjançant els comentaris i altres propostes varies.

--Com vau descobrir el món dels blocs?
--La primera intrusió en el món dels blocs va vindre arran de la navegació per la xarxa i la recerca d'informació a la mateixa. Més tard i durant l'època en la que els autors cursaven la llicenciatura de Periodisme, l'assiduïtat en la que es descobrien i freqüentaven diferents blocs va anar en augment.

--Quan fa que l'escriviu?

--El bloc es va iniciar al febrer de l'any 2008.

--Què els va motivar a escriure'l?

--El bloc és va iniciar arran d'un projecte acadèmic de la llicenciatura de Periodisme que cursaven els dos autors. Però fa temps que el bloc va deixar de ser un projecte acadèmic per convertir-se en un projecte personal que creix gràcies a les inquietuds de dos periodistes amb ganes d'informar i de dir la seva en l'ampli món de la comunicació i la cultura.

--Potencia la cultura internet?
--Sí, sempre i quan els continguts que s'ofereixen i que es recerquen a la xarxa no caiguin en un mal ús i en la banalitat. Internet és un fenomen i una realitat d'una extensió colossal i que (en moltes ocasions) se'ns escapa de les mans. Però sens dubte que en els darrers anys ha potenciat el món cultural i ho seguirà fent en els que estan per vindre. Internet ha canviat la nostra manera de fer en general i la cultura tampoc ha estat exempta, donant també noves formes de produir i consumir continguts culturals.

--Què aporta de diferent?
--El canvi més important és la manera de consumir continguts culturals. Un dels exemples més paradigmàtics és el visionat de continguts audiovisuals. Si abans sempre es consumien des d'una gran pantalla, ara Internet ens ofereix la possibilitat de consumir-los des de la petita pantalla. Amb la música passa exactament el mateix (amb l'aplicació Spotify es podria resumir aquesta nova manera de consumir música). Però també la forma de produir cultura ha canviat significativament arran de l'aparició d'Internet. Molts continguts culturals ja es produeixen pensant en que seran consumits a la xarxa.

--Com canviaria la seva vida si demà li tallen Internet?
--Doncs seria un fet que afectaria bastant al nostre modus operandi diari ja que Internet és part de la nostra feina i de la nostra vida. Però si hem viscut tants anys sense Internet... per què no fer-ho també davant d'una situació igual?

--És la mateixa persona la que escriu el bloc que la que viu la resta del dia? En què canvia?
--Exactament la mateixa. Persones que observen, analitzen, contrasten, informen i opinen d'allò que els rodeja.

--Què farà si guanya els Premis Blocs de Catalunya?
--Agrair a tothom a qui ens ha fet arribar fins a aquest premi a més d'emportar-nos una gran alegria i motivar-nos encara més per seguir tirant endavant aquest modest bloc.

--Encara compra premsa en paper?
--Diàriament. Tot i que amb la irrupció d'Internet el paper ha sigut un dels màxims perjudicats, els continguts que ofereixen ambdós plataformes no són els mateixos. Les dues plataformes poden conviure perfectament. Des de fa un temps que s'augura que el paper morirà. Nosaltres pensem que aquest fet no arribarà a passar, si més no per aquells romàntics que encara gaudeixen de la lectura en paper.
També consumim diàriament premsa digital.

--Twitter o Facebook? Per què?
--Ambdós plataformes. Són xarxes socials i sistemes de microblogging que amb un bon ús poden ajudar molt a les nostres tasques comunicatives. Cadascuna té els seus avantatges i els seus inconvenients i l'elecció no és fàcil ja que utilitzem les dues.

--Recomani'ns dos blocs (no val el seu)
http://digitalismo.com/
http://www.ateneupopular.com/

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH