Les polítiques de conciliació guanyen prestigi

|

EP.- Més del 90 per cent de les empreses madrilenyes creu que aplicar polítiques de conciliació de la vida familiar i laboral aporta més beneficis que costos i destaquen com a principal avantatge que ajuden a millorar la imatge de marca, com es desprèn de l'estudi 'Les polítiques de conciliació des de la perspectiva de l'ocupador'.

Els resultats de l'estudi s'han donat a conèixer aquest dimarts pel director general d'Ocupació del Govern madrileny, Valentín Bote.

Així, l'informe, realitzat per la Conselleria d'Ocupació, Dona i Immigració de l'Executiu regional, en col·laboració amb la Universitat Complutense de Madrid, revela que la major part de les empreses enquestades apliquen habitualment mesurades de conciliació.

Entre les mesures més recurrents estan abandonar el lloc de treball per emergència familiar (96,45 per cent), flexibilitat en dies de permís (93,7 per cent), mantenir els avantatges laborals després d'un permís llarg (84,93 per cent), distribució flexible de les vacances(92,89 per cent) i excedència per a la cura de persones depenents (73,21 per cent).

Així mateix, els avantatges més valorats que aporten les polítiques de conciliació són la millora de la imatge de marca (92,95 per cent), la millora del clima laboral (91,63 per cent), la retenció de talent (82,02 per cent), la reducció de l'absentisme (74,34 per cent) i l'increment de la productivitat i del rendiment de les persones (78,42 per cent). Uns avantatges que, per a la majoria d'empreses, compensen els costos de la seva engegada.

L'estudi, per tant, ha analitzat la conciliació des del punt de vista de les empreses, una perspectiva a la qual molt poques vegades es recorre, com ha assenyalat Bote. Això implica conèixer quines mesures es duen a terme, analitzar quins són els possibles costos econòmics i organitzatius d'aquestes mesures i quina importància donen les empreses de la regió a aquests costos.

Per a la realització del que, segons Bote, és l'estudi més exhaustiu realitzat a Espanya sobre conciliació des del punt de vista de l'empresari, s'ha enquestat als directius de Recursos Humans de 228 empreses de més de 40 treballadors de la Comunitat de Madrid.

"No s'ha usat una font estadística existent", ha indicat Bote, sinó que "s'ha hagut de construir". En aquest sentit, ha destacat l'ajuda d'investigadors de la Universitat Complutense, gràcies als quals s'ha aconseguit "una font d'informació molt rica i no existent abans a Espanya".

Als directius de Recursos Humans de les empreses enquestades se'ls han plantejat una sèrie de qüestions (accessibilitat a pràctiques de conciliació, beneficis, costos, barreres i cultura empresarial) i s'ha recaptat informació sobre la grandària de l'empresa, el sector d'activitat al que pertany, el percentatge de dones en plantilla, el percentatge de directives, o el percentatge de treballadors temporals.

Botín ha explicat que aquest estudi ha servit per eliminar la sospita que els empresaris apliquen les mesures de conciliació només per complir la llei i millorar la seva imatge de marca.

No obstant això, el director general d'Ocupació ha volgut fer una "important" reflexió, i és que una bona imatge de marca no serveix per res si no s'augmenta la productivitat a llarg termini. En aquest sentit, ha argumentat que "si totes les empreses gasten més en conciliació però no existeix increment de la productivitat, l'organització no tindrà avantatges a llarg termini".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH