El Govern afirma que ha complert el seu compromís amb les "infraestructures de regadiu"

|

El president de la Generalitat, José Montilla, ha inaugurat aquest dilluns la quarta fase del projecte Garrigues sud al municipi de Bellaguarda i ha destacat que "el Govern, amb les infraestructures de regadiu, ha complert un compromís i ho ha fet amb fets".

"De vegades -ha dit Montilla- se'ns critica als governs i als polítics que parlem massa, però, en aquest cas, jo crec que les paraules han anat acompanyades de fets". El president ho ha afirmat durant l'acte de posada en servei de nous regadius al projecte Garrigues sud al municipi de Bellaguarda. El cap del Govern es referia amb aquestes paraules al fet que durant el període comprés entre 2007-2010 s'han posat en servei 19.397 hectàrees de regadiu amb una inversió de més de 785 M?. També s'han millorat 30.699 hectàrees de regadiu amb una inversió de 98,1 M?.

El president Montilla ha assenyalat que el regadiu de Garrigues Sud respon a tres estratègies ben definies. En primer lloc, perquè "cohesiona la societat, en la mesura que és acció de desenvolupament rural, que ajudarà a assegurar la presència humana al territori". En segon perquè és "un territori que el regadiu ajuda a integrar, perquè proporciona serveis bàsics a aquesta part de les Garrigues i de la Ribera d'Ebre" i finalment perquè "és una acció més per plantar cara a la crisi, perquè millora les estructures productives".

El regadiu del Garrigues Sud s'ha concebut sobre la base de l'aprofitament d'aigua de riu Ebre amb una superfície regable de 10.750 hectàrees. Actualment, ja estan en servei unes 5.250, corresponents a les etapes I, II i III d'aquest regadiu. En total, aquestes tres primeres fases han beneficiat a 800 regants. Els municipis afectats per aquest regadiu són Flix, Bovera, La Granadella, Bellaguarda, Juncosa i Els Torms, situats a la comarca de les Garrigues. Els conreus més representatius de la zona són l'olivera, l'ametller, l'ordi, la vinya i els fruiters de secà.

L'etapa IV, la darrera que restava pendent, comprèn 5.500 hectàrees més, de les quals 2.600 s'han posat ara en servei. La inversió d'aquesta darrera actuació s'eleva a 30 milions d'euros i beneficia els municipis de Bellaguarda, els Torms, La Granadella i Juncosa. Els regants beneficiats per aquesta fase són 850.

La inversió total previst per al reg del Garrigues Sud és de 102 milions d'euros, dels quals 80 milions ja s'han executat. Per tant, només resten per executar 21 milions d'euros. Es preveu finalitzar el conjunt de l'obra de transformació del regadiu el desembre de 2012.

En el decurs d'aquesta legislatura, el Govern ha fet una aposta històrica pel regadiu amb l'objectiu de transformar hectàrees i modernitzar els regs tradicionals de bona part de la superfície de cultiu de Catalunya. Les actuacions dutes a terme representen una de les majors inversions fetes al món rural i permetran incrementar la productivitat i la competitivitat de les explotacions agràries.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH