11,7 milions d'euros en ajuts per a zones de muntanya i la millora d'estacions d'esquí

|

El conseller de DPTOP, Joaquim Nadal, ha resolt convocatòries d'ajuts per impulsar accions de dinamització territorial en comarques de muntanya; de millora de camins en comarques i zones muntanyenques, i de renovació d'instal?lacions i neteja de neu en els accessos a estacions de d'esquí per un total de 11,7 milions d'euros.

El DPTOP atorgarà un total de 5 milions d'euros en ajuts per a accions de dinamització territorial en les comarques de muntanya, adreçades principalment als ajuntaments i els consells comarcals amb l'objectiu compartit de millorar la qualitat de vida de la població i impulsar el desenvolupament econòmic d'aquestes àrees.

Amb aquest fi, s'han pogut acollir a les subvencions un total de 127 actuacions diverses, com ara el condicionament d'equipaments lligats a l'economia productiva, de suport al sector turístic o de caràcter social; la millora integral de nuclis; l'ordenació i valoració del paisatge i medi natural, i la consolidació d'infraestructures d'electrificació.

Millores en la xarxa de camins

Igualment, elDPTOP atorgarà 3,1 milions d'euros als consells comarcals de les comarques de muntanya perquè puguin executar 38 actuacions a la seva xarxa veïnal i rural de camins, com la millora d'accessos a nuclis, habitatges disseminats i explotacions agràries; l'accés a punts d'interès turístic o paisatgístic; l'adequació de senders i el manteniment d'urgència d'aquests camins. Les comarques beneficiades són l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà i el Ripollès.

Aquesta convocatòria de subvencions es complementa amb una altra, dotada amb 1,3 milions d'euros, també per a la millora de camins, adreçada en aquest cas als consells comarcals que tenen municipis inclosos en alguna zona considerada de muntanya, i que servirà per impulsar 60 projectes.

Es consideren zones de muntanya els Altiplans Centrals, el Montsec, el Montseny-Guilleries-Lluçanès, els ports de Beseit i l'àrea de Prades-Montsant, així com 12 municipis individualment. Els fons d'aquesta convocatòria es destinen a finançar les mateixes actuacions sobre els camins rurals que les descrites per a les comarques de muntanya

Renovació de canons i remuntadors d'estacions de muntanya

D'altra banda, el conseller Nadal ha resolt atorgar 1,74 milions d'euros per a la renovació dels canons de neu artificial i els remuntadors de les estacions de muntanya. Aquesta convocatòria d'ajuts deriva del Pla director de les estacions de muntanya, aprovat pel Govern el maig de 2006. Els objectius del Pla són impulsar les activitats turístiques de neu i de muntanya, aportar un marc regulador clar i estable, millorar la competitivitat del sector i ordenar els ajuts públics.

Per assolir aquestes fites, el Pla preveu diferents estratègies, que es desenvolupen mitjançant programes. Un d'aquests és el de millora de les infraestructures bàsiques de les estacions d'esquí, que pretén garantir l'existència, en les millors condicions possibles, dels dos elements bàsics per a la seva activitat: la neu i un sistema de transport que connecti els diferents espais del complex.

Els beneficiaris de l'1,74 milions d'euros atorgats per a la millora d'aquestes dues infraestructures són les entitats titulars o gestores de les estacions de muntanya que executin les obres durant aquest mateix any. En el cas dels canons de neu, es subvenciona tant l'ampliació i renovació de la maquinària existent com la implantació de noves instal?lacions de fabricació de neu. Els ajuts equivalen, com a màxim, al 20% del cost del projecte, amb un límit de 250.000 euros per cada estació.

Neteja d'accessos a estacions d'esquí

Finalment, el DPTOP concedeix 600.000 euros a les entitats titulars o gestores de les estacions de muntanya (algunes de les quals són ajuntaments) per a la millora dels accessos per carretera a les estacions d'esquí. Aquesta línia de subvencions també emana del Pla director de les estacions de muntanya.

Aquests ajuts subvencionen principalment actuacions de manteniment dels accessos a les estacions, que inclou la millora de les cunetes i els talussos o l'estesa d'aglomerat. Aquesta actuació permet millorar els serveis viaris i alhora augmentar la seguretat dels usuaris i del personal de l'estació.

Així mateix, els ajuts es destinen a la neteja de la neu i el gel dels vials, els aparcaments i les instal?lacions de l'estació de muntanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH