30 dies per apuntar-se a un curset o trobar feina

|

Europa Press.- El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha anunciat que la intenció del Govern és rebaixar de 100 a 30 dies el "període de gràcia" amb el qual compten els aturats per rebutjar cursos de formació o ofertes d'ocupació.

"No sembla raonable, si volem en un futur anar a potenciar les polítiques actives d'ocupació, que hi hagi períodes llargs en els quals una persona no hagi d'acceptar una oferta de treball si es produeix", va declarar el ministre.

Corbacho, en declaracions a la SER recollides per Europa Press, va afirmar que aquests 30 dies semblen un període "raonable" perquè l'aturat "es ressituï" després de perdre la seva ocupació i comenci a participar en cursos de formació i itineraris i acceptar les ofertes d'ocupació realitzades per l'antic Inem.

El ministre també considera "raonable" que a una persona que no accepti ni formació, ni itineraris ni ofertes laborals se li negui la prestació per desocupació. "És raonable que en aquests supòsits sigui incompatible la prestació", va dir Corbacho, que va recordar que, encara que aquests casos ja poden donar-se amb la legislació actual, existeixen "llacunes" que el Govern vol precisar.

L'Executiu vol introduir aquests canvis en el text de la reforma laboral, que ara es troba en el Senat. De fet, el Grup Socialista ja ha incorporat una esmena en aquesta adreça, la qual cosa ha ocasionat crítiques de les centrals sindicals.

En principi, l'esmena socialista introduïda en la reforma laboral propugnava la pèrdua de la prestació si l'aturat rebutjava accions de formació des del primer dia, però, de les paraules de Corbacho, es dedueix que el Govern està buscant suports perquè el text final incorpori la rebaixa de 100 a 30 dies de l'anomenat 'període de gràcia'.

Corbacho, que va confiar a rebre el respatller d'altres Grups a aquesta iniciativa, va afirmar que, amb tot això, "seria un error treure la conclusió" que el Govern està culpant del problema de l'atur als aturats, per no voler treballar. "El problema és que hi ha una crisi tremenda, que ha tirat del mercat laboral a més de 2,5 milions de persones", va precisar.

"El que passa és que Espanya té un problema endèmic. Des de 1980, la taxa de desocupació ha estat excessivament alta. No podem estar amb taxes d'atur que són el doble de la UE. Això vol dir que, de cara al futur, les polítiques actives han d'anar ocupant un espai major", va assegurar el ministre.

Reorientar els 426 euros

Preguntat pels canvis introduïts en la pròrroga dels 426 euros (han quedat exclosos d'aquesta ajuda els aturats d'entre 30 i 45 anys que no tinguin càrregues familiars), Corbacho va indicar que, ara que es comencen a percebre millores, era el moment de reorientar aquesta ajuda.

El titular de Treball va assegurar que, en línia amb el dictat per una resolució del Congrés, s'ha fet un reajustament perquè els beneficiaris dels 426 euros siguin dos dels col·lectius més castigats per la desocupació (majors de 45 anys i menors de 30 anys), així com els aturats d'entre 30 i 45 anys amb càrregues familiars.

Corbacho va recordar que el seu Ministeri farà un estudi en profunditat a partir de setembre d'aquesta ajuda i de les polítiques d'acompanyament per veure per on han de caminar en el futur. "Jo seria més partidari que qualsevol renda d'aquesta naturalesa deixés de ser una renda passiva perquè pogués ser una renda d'acompanyament perquè la persona, mentre la percep, hagi de fer alguna activitat i aquesta activitat la complementi amb formació", va apuntar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH