CARTA A FERRAN MASCARELL

Redacció Catalunyapress

Distingit Sr

He llegit amb atenció la seva última epístola a l'Avui. Sosté vostè que Catalunya necessita un estat. Com això de la paraula estat dóna per a moltes lectures i el seu escrit és d'allò més ambigu a l'hora d'establir l'abast i les relacions entre estat, sobirania i independència, em permeto plantejar-li algunes preguntes per tractar d'entendre l'abast de les seves reflexions. Diu vostè que el món serà cada vegada més federalitzant. Si això és així, i jo ho comparteixo si continua el procés de globalització, la pregunta lògica és: crear un estat per a què? Amb quines competències? Amb quins vincles amb altres nivells de govern? No es tracta d'una pregunta retòrica. En funció de quins siguin els objectius puc estar o no d'acord amb la reivindicació.

¿Planteja vostè un estat per tenir un banc central, una política aranzelària i una moneda pròpia? Per tenir un sistema fiscal propi o per reivindicar el Concert? Per muntar un exèrcit? Per construir els països catalans? Per a establir una Seguretat Social pròpia? Què passa amb el deute extern? Hem d'obrir ambaixades i establir una política exterior? Hem d'apostar per la UE i aprofundir en la construcció europea o apostem per alliberar també del creixent centralisme de Brussel?les? Volem un augment significatiu del pes dels funcionaris en la població activa? Volem ser una potència nuclear o renunciem a aquesta part de la nostra sobirania? Volem un estat monolingüe o bilingüe? Volem estar presents a l'ONU i a d?altres institucions internacionals? Volem tenir una Lliga pròpia? Que hi hagi seleccions catalanes? Un poder judicial propi? Un estat laic o confessional? ¿Un estat per acceptar la dissidència o per acusar els discrepants de traïdors? Els que vulguin ser espanyols hauran d'emigrar? Es van confiscar els béns o se'ls permetrà mantenir o vendre'ls segons els seus desitjos? Declaració unilateral o referèndum? En ambdós casos, amb quina participació i amb quina majories? Si no s'aconsegueixen els objectius es plantejaria la lluita armada?

El llistat de preguntes podria ser infinit, però seria bo que ens anéssim aclarint. Els independentistes segur que em diran que primer la independència i després ja veurem. De fet aquest és el programa electoral de SI o Carretero. També vostè pensa així?

Unes últimes preguntes més personals. Pensava així quan va ser conseller o tinent d'alcalde de Barcelona o és una revelació recent producte d'algun esdeveniment concret? Continua aspirant a ser candidat a alcalde de Barcelona a les llistes del PSC? Considera que l'actual govern tripartit és menys "catalanista" que el del que vostè va formar part? Si és així, per què?

Una part de la població catalana està il?lusionada amb els nous plantejaments. Una altra està inquieta i preocupada.

Disculpi l'interrogatori però els ciutadans, almenys alguns, demanem propostes clares i no mers plantejaments teòrics.


Atentament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH